Nieuws

Salarissen van jonge accountants sneller gestegen

De salarissen van jonge audit professionals zijn sinds 2022 duidelijk sterker gestegen dan die van meer ervaren accountants. Starters verdienen bij de big four aanvankelijk meer dan bij andere accountantskantoren, maar bij hogere niveaus is dat juist andersom.

Dat blijkt uit de 'Benchmark Arbeidsvoorwaarden in de Audit 2024' van Qconcepts. Bij de groep jongere audit professionals, met name in junior functies en medewerkers met tot zes jaar werkervaring, was de gemiddelde salarisstijging ruim vier procent hoger dan bij professionals met meer ervaring.

Starters bij de big four verdienen over het algemeen meer dan hun 'concullega's' bij niet-big four-kantoren, zo blijkt uit de benchmark. Maar dat verandert vanaf het niveau van assistant manager: bij medewerkers werkzaam bij niet-big four-kantoren liggen de salarissen daar dan juist hoger.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris zijn secundaire arbeidsvoorwaarden van belang. Audit professionals hechten veel waarde aan vakantiedagen en mobiliteitsbudgetten. Voor senior managers staat hybride werken, na vakantiedagen, bovenaan als meest gewaardeerde secundaire arbeidsvoorwaarde, zo stelt de benchmark.

Opvallend is dat audit professionals sinds 2022 gemiddeld minder uren zijn gaan werken, ondanks een gelijkblijvend aantal contracturen. Dit kan worden toegeschreven aan meer focus op de werk-privébalans en de mogelijkheid om studietijd op te nemen binnen werktijd, aldus het onderzoek. Medewerkers van big four-kantoren werken gemiddeld 2,8 uur per week meer dan die bij niet-big four-kantoren.

Hoewel arbeidsvoorwaarden, volgens een eerder onderzoek van Qconcepts, niet direct bijdragen aan werkgeluk, behoren ze wel tot de belangrijkste redenen voor audit professionals om van baan te wisselen.

Benchmark

De benchmark is opgesteld op basis van een anoniem onderzoek onder 450 audit professionals. Qconcepts wil met de benchmark bijdragen aan de transparantie binnen de sector en het delen van kennis over de arbeidsmarkt. Het onderzoek moet audit professionals helpen om hun eigen arbeidsvoorwaarden te vergelijken met de marktstandaard, zo stelt het kantoor.

Qconcepts is zelf een auditgericht accountantskantoor, dat vooral werkt voor het mkb, woningcorporaties en de zorgsector.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.