Nieuws

Ruim 55.000 bedrijven zetten in op duurzaamheid

Meer dan 55.000 Nederlandse bedrijven dragen actief bij aan duurzaamheid. Dat blijkt uit de SDG- en duurzaamheidsmonitor 2024.

Dit grootschalige, datagedreven onderzoek werd uitgevoerd door Innovatiespotter in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarbij is aanvankelijk gekeken naar alle 2,8 miljoen bedrijfsinschrijvingen in Nederland. Om een realistisch beeld te geven zijn niet-economisch actieve bedrijfsinschrijvingen, bedrijfsinschrijvingen zonder website en zzp'ers niet meegenomen, waarna 300.000 bedrijven overbleven.

Ongeveer twintig procent daarvan hanteert duurzaamheidsindicatoren. Binnen die indicatoren vallen alle thema's die bijdragen aan mens, milieu en maatschappij. In totaal zijn zo meer dan 55.000 bedrijven gevonden die actief zijn op het gebied van duurzaamheid, bijvoorbeeld door deelname aan duurzaamheidsprogramma's zoals MVO Nederland en B Corp.

SDG's

Bijna drieduizend van de geïdentificeerde duurzame bedrijven benoemen specifiek één of meer Sustainable Development Goals (SDG's) als onderdeel van hun duurzaamheidsambities. Met name SDG 12 (Verantwoorde consumptie en productie), SDG 8 (Waardig werk) en SDG 13 (Klimaatactie) worden veel genoemd.

Andere observaties uit de monitor:

  • 27 procent van de bedrijven is betrokken bij meer dan één duurzaamheidsinitiatief.
  • Voornamelijk gevestigde bedrijven vermelden een SDG op hun website; de gemiddelde omvang van deze bedrijven is 62 fte en de gemiddelde leeftijd is 31 jaar.
  • Bedrijven die een SDG noemen, noemen ook vaak één andere duurzaamheidsclaim.
  • Ruim de helft van de bedrijven die een SDG noemen, zijn ook innovatief en hebben circulaire economie als voornaamste innovatiethema.
  • De industriële sector noemt de SDG's relatief vaak en de sector bouwnijverheid noemt de SDG's relatief weinig.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.