Regeerprogramma kabinet-Schoof wil minder regeldruk voor ondernemers
Het kabinet-Schoof heeft het hoofdlijnenakkoord uitgewerkt in een regeerprogramma, met de plannen voor de komende kabinetsperiode. Het is een uitwerking van het eerdere hoofdlijnenakkoord. De regeldruk voor ondernemers moet minder, meent het kabinet.
“Het kabinet streeft er met dit programma naar om zo doelgericht en concreet mogelijk aan te geven hoe te komen tot oplossingen, tot gerichte maatregelen die tastbaar verschil maken in het leven van mensen”, stelt het kabinet-Schoof in het 138 pagina’s tellende regeerprogramma. “Dat vraagt om bevlogen pragmatisme, werklust en doelgerichtheid.”
Het kabinet gaat uit van een situatie waarin “de bomen niet meer tot in de hemel groeien”, aldus het programma. “De krapte op de arbeidsmarkt kan de matige economische groei verder afremmen. De vergrijzing zorgt voor steeds meer overheidsuitgaven. De financiële middelen zijn beperkt en er moeten keuzes worden gemaakt. Gezonde en voorspelbare overheidsfinanciën zijn nu en in de toekomst van belang voor onze welvaart.”
In het Hoofdlijnenakkoord van medio mei jl. zijn tussen de regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB afspraken gemaakt over een “solide” financieel-economisch beleid. “Hier houden we ons aan. Dit betekent ook dat, als het nodig is, bezuinigingen niet zijn uitgesloten”, zo stelt het programma.
Minder reguldruk
De Nederlandse economie staat er goed voor, maar staat ook voor uitdagingen, zo valt te lezen. Een sterk ondernemersklimaat is voor de economische slagkracht van Nederland onontbeerlijk, meent het kabinet.
Om ruimte te maken voor innovatie en ondernemerschap wordt ingezet op gerichte lastenverlichting voor het mkb en het verminderen van de regeldruk. “De doelstelling is dat de regeldruk voor ondernemers merkbaar daalt gedurende deze kabinetsperiode zodat ze zich beter kunnen richten op hun primaire processen.”
Het kabinet introduceert ook een wettelijke verplichting om het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) “structureel en vroegtijdig” te betrekken bij de voorbereiding van nieuwe regelgevingsvoorstellen, als die naar verwachting grote gevolgen voor de regeldruk hebben.
Pact
Tegelijk wil het kabinet de internationale concurrentiepositie van Nederland verstevigen en daarvoor actief investeren in onderzoek en ontwikkeling. Via een ‘Pact Ondernemingsklimaat’ wil het kabinet het vertrouwen van ondernemers versterken. Het kabinet organiseert in dit najaar een ondernemingsklimaattop.
Eerder was in het hoofdlijnenakkoord al gemeld dat er een extra belastingschijf komt. Ook het terugdraaien van de afschaffing inkoop eigen aandelen, het terugdraaien van de verlaging mkb-winstvrijstelling en de renteaftrekbeperking vpb worden in het regeerprogramma genoemd.
Miljoenennota leidend
Een financiële paragraaf ontbreekt in het programma; voor de financiële consequenties is de Miljoenennota leidend, die ook dient als startnota van het kabinet en op Prinsjesdag wordt gepresenteerd.
Zoals ook in eerdere jaren is de Miljoenennota al gelekt naar diverse media. Minister Eelco Heinen (Financiën) hamert in het voorwoord vooral op het belang van solide overheidsfinanciën en een goed vestigingsklimaat voor ondernemers. "Geld moet immers eerst verdiend worden voordat je het kunt uitgeven", schrijft hij.
De koopkrachtplaatjes in de Miljoenennota laten een gemengd beeld zien. Gemiddeld genomen gaan huishoudens er 0,7 procent op vooruit. Maar voor de groep met de laagste inkomens, mensen die het minimumloon verdienen of net iets meer, staat een plusje van 0,5 procent in de boeken. De groep daar net boven gaat er juist het meest op vooruit, gemiddeld 1,1 procent.
Gerelateerd
Rekenkamer: Rijk is ondoordacht in de cloud gaan werken
De Rijksoverheid is ondoordacht ‘in de cloud’ gaan werken en denkt onvoldoende na over de risico’s daarvan. Bij twee derde van de belangrijkste clouddiensten zijn...
Ondernemer wil in 2025 meer aandacht geven aan eigen financiën
Meer aandacht voor de privé - en bedrijfsfinanciën staat hoog op het lijstje van goede voornemens voor 2025. Een kwart van de particulieren, ruim de helft van het...
Kleinbedrijf presteert beter, maar één op de drie kleine ondernemers overweegt te stoppen
Bijna een derde (31 procent) van de ondernemers in het Nederlandse kleinbedrijf denkt erover met hun bedrijf te stoppen. Naast financiële motieven spelen ook de...
Nederland overschrijdt EU-begrotingsrichtlijnen
De Nederlandse overheidsuitgaven overschrijden de richtlijnen van de nieuwe Europese begrotingsregels. Nederland moet meer bezuinigen, om te voorkomen dat de overheidsuitgaven...
KVK biedt overzicht van wijzigingen voor ondernemers vanaf 2025
Website kvk.nl, het platform van de Kamers van Koophandel, biedt sinds kort een overzicht van nieuwe wetten, wetswijzigingen en regels waar ondernemers vanaf 1 januari...