Nieuws

Rabobank: 'Economische krimp in regio's met veel industrie'

Regio's in Nederland waar veel industriële bedrijven en landbouwbedrijven actief zijn, zullen dit jaar te maken krijgen met een zeer beperkte groei of zelfs economische krimp.

Dat stellen analisten van Rabobank in een regioprognose, onderdeel van het economisch kwartaalbericht van de bank. "We verwachten krimp in de landbouw, de logistiek, de industrie en met name de bouw. Vooral in de productiesectoren is het economische vooruitzicht dus minder rooskleurig", aldus de economen.

Het gaat hierbij om gebieden zoals Zuidwest-Friesland, Delfzijl en omgeving, Zeeuws-Vlaanderen en de Achterhoek. "Ook Oost-Groningen, Twente, Noord- en Zuid-Limburg en de Brabantse regio's huisvesten relatief veel industrie en groeien daardoor waarschijnlijk beperkt", voorspelt de bank. De verwachte krimp in de machinebouw zorgt er bovendien voor dat de economische groei in technologieregio Brainport Eindhoven onzeker is. In deze regio bevinden zich belangrijke techbedrijven zoals Philips, ASML en VDL Groep.

Volgens Rabobank zullen regio's met een sterke aanwezigheid van ICT- en specialistische zakelijke dienstverlening daarentegen juist profiteren van een toegenomen vraag naar hun diensten vanuit die sectoren. Voorbeelden hiervan zijn regio's als Den Haag, Utrecht en vooral Groot-Amsterdam. "Deze regio profiteert van de groeiende markt voor specialistische diensten en ondervindt nauwelijks hinder van de krimpende productiesectoren", concluderen de Rabo-economen.

Economische groei

Rabobank verwacht dit jaar een bescheiden economische groei van 0,6 procent, waarbij vooral de sectoren zorg, ICT en de specialistische zakelijke dienstverlening goed zullen presteren. Dit omvat onder andere advocatenkantoren, adviesbureaus en notariskantoren. Gezamenlijk vormen deze bedrijven, samen met ICT-bedrijven in en rondom de hoofdstad, maar liefst een kwart van de totale economie. Landelijk ligt dit aandeel op slechts 14 procent.

Naar verwachting zal Groot-Amsterdam dit jaar de grootste groei laten zien, met een stijging van ruim 2 procent. De regio profiteert van "de nabijheid van Schiphol, de vele onderwijsinstellingen die een continue stroom van werknemers leveren, en de hoge dichtheid van kennisnetwerken."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.