Nieuws

Rabobank: accountancy blijft groeien dankzij CSRD

Voor de specialistische zakelijke dienstverlening verwachten economen van de Rabobank een toegevoegde-waardegroei van 3,4 procent in 2024 en van 3,3 procent in 2025. Daarmee behoort ook de accountancy volgens de bank tot de snelst groeiende sectoren.

Additionele rapportageverplichtingen als gevolg van de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD zullen leiden tot extra werk voor onder andere juridische diensten en administratieve diensten, waartoe ook accountants en boekhouders behoren. Dat blijkt uit de jongste sectorprognose van de Rabobank over de dienstensector.

De productie van de specialistische zakelijke dienstverlening nam in het tweede kwartaal toe, een ontwikkeling die breed is verspreid over de verschillende deelsectoren, aldus de Rabobank. Zo lijken de architecten en ingenieurs te kunnen profiteren van de aantrekkende bouwactiviteiten en accountants dus van nieuwe duurzaamheidswerkzaamheden.

Optimistisch

De economen van de Rabobank zijn iets optimistischer over de economische groei in Nederland voor dit en volgend jaar. Dat komt door het "verrassende" tweede kwartaal, waarin de economie groeide na een krimp begin dit jaar. De dienstensectoren, zoals de zakelijke diensten en informatie en communicatie, behoren tot de snelst groeiende sectoren.

Desondanks gaat de Nederlandse economie volgens de bank nog altijd een "grillige" periode door. Onder andere de hoge inflatie en de krappe arbeidsmarkt vormen een beperking om verder te groeien, aldus de Rabobank.

Prognose

Voor dit jaar verwachten de economen een bescheiden economische groei van 0,6 procent, voor volgend jaar een groei van 1,4 procent. Eerder gingen zij uit van een plus van respectievelijk 0,4 procent en 1,3 procent.

Het sterke tweede kwartaal voor de Nederlandse economie is aanleiding voor het naar boven bijstellen van de prognose. De hogere consumptie van huishoudens en de uitgaven van de overheid zijn de belangrijkste aanjagers van de verwachte economische groei.

Bron: ANP/Rabobank

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.