Nieuws

Rabo: brede welvaart afgenomen, vooral bij ondernemers

De 'brede welvaart' die Nederlanders ervaren is dit jaar licht afgenomen, na een stabilisatie vorig jaar. Nederlanders zijn met name negatiever geworden over thema's als milieu, veiligheid en maatschappelijke betrokkenheid. Vooral onder ondernemers is de ervaren brede welvaart hard gedaald.

In 2023 kenden ondernemers nog de hoogste brede welvaart in vergelijking met werknemers, niet-werkenden en werklozen, melden onderzoekers van RaboResearch. Bijna zestig procent van de ondernemers investeert minder in zichzelf en heeft het idee weinig invloed te hebben op de eigen leefomgeving. Onvoldoende inkomen is daar niet de reden voor.

Persoonlijke ontwikkeling

De ervaren brede welvaart van ondernemers kelderde vooral op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid, constateren de onderzoekers van de Rabobank.

Ook werknemers scoren niet hoog op deze thema's. Dat wil zeggen dat ondernemers en werknemers slechts beperkt een cursus, training of opleiding volgen om hun vaardigheden te verbeteren.

Dat is volgens de onderzoekers zorgelijk, gezien de krappe arbeidsmarkt, de verwachte stijging in het aantal faillissementen en de afnemende opdrachten voor zzp'ers. Wie investeert in kennis en vaardigheden, is flexibeler inzetbaar en vaak ook productiever.

Brede welvaart

Welvaart wordt traditioneel gemeten met economische maatstaven zoals het bruto binnenlands product (bbp), het inkomen van mensen of het aantal banen. Maar bij het concept brede welvaart wordt rekening gehouden met verschillende aspecten als gezondheid, milieu, persoonlijke ontwikkeling, welzijn, inkomen, huisvesting, veiligheid, baanzekerheid, sociale contacten en maatschappelijke betrokkenheid.

Bron: ANP/RaboResearch

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.