Nieuws

Raad van State: implementatiewet CSRD mag door naar Tweede Kamer

De Raad van State heeft geen opmerkingen bij het wetsvoorstel voor de implementatie van de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD in Nederland. De implementatiewet kan dus door naar de Tweede Kamer.

Minister Weyenberg van Financiën van het demissionaire kabinet Rutte IV, had de Raad van State in juni jl. om advies gevraagd over de 'Wet implementatie richtlijn duurzaamheidsrapportering', waarmee de ministerraad had ingestemd.

Dat betekende in de praktijk een verzoek om advies over wijziging van een aantal wetten die verband hielden met de implementatie van de CSRD-richtlijn, waaronder de Wet toezicht accountantsorganisaties en de Wet op het financieel toezicht.

"De Afdeling advisering van de Raad van State heeft geen opmerkingen bij het voorstel en adviseert het voorstel bij de Tweede Kamer der Staten-Generaal in te dienen", zo meldt de raad nu op de eigen website.

Naar de Kamer

De implementatiewet met regels voor accountants en accountantsorganisaties gaat nu dus naar de Tweede en daarna Eerste Kamer voor behandeling. Nederland kiest ervoor om vooralsnog alleen accountants toe te staan om duurzaamheidsrapportages op basis van de CSRD te beoordelen.

Grote beursgenoteerde ondernemingen, banken en verzekeraars met meer dan 500 medewerkers vallen vanaf boekjaar 2024 onder de CSRD. Zij moeten vanaf begin 2025 rapporteren op basis van deze Europese richtlijn en de daarbij behorende verslaggevingsregels ESRS (European Sustainability Reporting Standards).  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.