Nieuws

PwC waarschuwt klanten over implementatie CSRD

PwC Nederland stuurt controleklanten die voor het eerst over 2025 moeten rapporteren volgens de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD sinds half juli een client warning letter. De accountantsorganisatie is bezorgd over de tijdige implementatie van de CSRD bij deze klanten.

Vanaf boekjaar 2024 moeten alle grote beursfondsen voldoen aan CSRD; vanaf 2025 zijn ook private ondernemingen aan de beurt. PwC denkt dat de meeste beursgenoteerde ondernemingen op tijd alles op orde zullen hebben, maar de ervaring die daar wordt opgedaan stemt de accountantsorganisatie huiverig wat betreft de private sector.

Joris van Meijel, directielid assurancepraktijk en bij PwC verantwoordelijk voor de implementatie van CSRD, ziet dat de richtlijn al een hele uitdaging is voor beursgenoteerde ondernemingen, terwijl die meestal apart opgezette sustainability-afdelingen hebben ingericht om tijdig aan alle eisen te voldoen. "De groep ondernemingen die in 2025 aan de beurt is, is veelal minder ver."

Deadline

Van Meijel signaleert dat veel klanten opzien tegen de administratieve lasten en zich zorgen maken over het voldoen aan de nieuwe duurzaamheidsrapportage-eisen, waarover nog veel onduidelijk is. PwC wijst erop dat er een strakke deadline ligt waarop er verplicht een assurancerapport van een accountant moet liggen.

PwC wijst in de brief nadrukkelijk op wat het laat starten met de implementatie voor gevolgen kan hebben. "Als u nog niet gestart bent of onvoldoende voortgang boekt, loopt u het risico niet op tijd te voldoen aan de vereisten, wat kan leiden tot non-compliance, beperkingen in ons assurancerapport en risico’s voor uw reputatie", schrijft PwC in de brief. Van Meijel stelt dat klanten positief zijn over de waarschuwing.

Dubbele materialiteitsanalyse

Volgens PwC is het cruciaal dat ondernemingen die voor het eerst over 2025 moeten rapporteren volgens de CSRD, ruim vóór 31 december 2024 al een CSRD-implementatieplan en een dubbele materialiteitsanalyse (DMA) beschikbaar hebben.

"Door het opstellen van een heldere tijdlijn kunnen ondernemingen de implementatie van de CSRD beheerst en stapsgewijs uitvoeren. Start bij de dubbele materialiteitsanalyse en betrek ons tijdig in het voorzien van assurance om te voldoen aan de vereisten van de CSRD en de Europese Sustainability Reporting Standards (ESRS). Zo blijft de belastbaarheid beheersbaar, zowel voor u als voor ons", aldus PwC.

Ook denken klanten de DMA makkelijker te kunnen doen dan de CSRD beschrijft. Die shortcut is volgens Van Meijel niet zonder gevaren. "De techniek van de rapportagestandaarden is belangrijk, maar wordt vaak niet nauwkeurig toegepast. Dat is wel nodig, omdat er anders minder relevante informatie wordt toegelicht, of er ontstaat een te uitgebreid verslag. Soms geldt less is more.”

Bij klanten die hebben aangegeven gebruik te maken van een vrijstelling, zoals de parent exemption, zoekt PwC het overleg internationaal.

Intrinsiek gemotiveerd

Hoewel de wetgeving in Nederland nog niet is geïmplementeerd, zijn de meeste klanten volgens PwC al in beweging en intrinsiek gemotiveerd om te verduurzamen. "Maar nu ze in de details van de rapportagestandaarden (ESRS) komen, ervaren zij het als best ingewikkeld en tijdintensief”, aldus Van Meijel. “Klanten proberen het veelal 'ernaast' te doen en nemen niet altijd mensen hiervoor aan. Capaciteit voor deze veelomvattende regelgeving is (soms) te beperkt."

PwC zegt klanten te waarschuwen vanuit hun zorgplicht. Andere kantoren laten aan het FD weten dat zij hun klanten ook waarschuwen, maar veelal via gesprekken in plaats van een brief.

De AFM zegt het positief te vinden dat accountantsorganisaties "actief hun rol pakken", zodat bedrijven straks op tijd zijn met de implementatie van CSRD-regels.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.