Planbureau: zonder kringloopeconomie dreigen tekorten
Als niet snel meer werk wordt gemaakt van de kringloopeconomie, dreigt veel verspilling van grondstoffen en zit Nederland rond 2050 mogelijk met "ernstige tekorten". Naast recycling moeten ook andere oplossingen worden toegepast, zoals circulair ontwerp en levensduurverlenging.
Daarvoor waarschuwt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat samen met andere kennisinstellingen een uitgebreide analyse heeft uitgebracht over de circulaire economie. Daarbij is specifiek gekeken naar de woningbouw, hernieuwbare energie en verpakkingen.
Regels zitten in de weg
De onderzoekers pleiten voor meer en concreter beleid en zien daar ook allerlei mogelijkheden voor. "Er zijn diverse overheidsmaatregelen, maar ze zijn niet genoeg voor een volledig circulaire economie", stellen ze vast.
Soms zitten de regels in de weg. Zo zijn vergunningen voor windmolenparken vaak maar twintig jaar geldig. Als die termijn dan niet wordt verlengd, worden windmolens vroegtijdig gesloopt.
Reparatie of recycling
Een ander voorbeeld uit het rapport is het ontwerp van elektrische auto's. De batterij zit nu op zo'n manier in het frame vast, dat losse elementen "niet te repareren of vervangen zijn". Hetzelfde geldt voor talloze andere producten.
Als in de ontwerpfase wordt nagedacht over reparatie en recycling, kan dat nieuwe grondstoffen schelen. Daar zijn niet alleen het klimaat en het milieu bij gebaat: het vermindert ook de Nederlandse afhankelijkheid van andere landen.
Momenteel wint de aandrang om meer te bouwen en produceren het meestal van circulair werken, signaleren de onderzoekers. Bij grote investeringen is er "nog weinig aandacht voor circulariteit". Het advies van de experts aan de politiek is dan ook om dit mee te nemen in bijvoorbeeld de woningbouw, de aanleg van windmolenparken of in het gebruik van grote batterijen, dat de komende jaren naar verwachting sterk zal toenemen.
Bredere aanpak nodig
Hergebruik is zeker niet de enige manier om het grondstofgebruik in toom te houden. "Minstens zo belangrijk is een bredere aanpak om het grondstofgebruik te beperken: door slimmer en circulair productontwerp, door levensduurverlenging van producten via reparatie en hergebruik én door een vermindering van de vraag naar producten", schrijft het PBL.
In alle onderzochte sectoren wordt nu echter een sterke groei verwacht. Dat maakt circulair werken volgens de onderzoekers des te belangrijker.
Aan de analyses werkten onder meer onderzoekers van TNO, het RIVM en het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden mee. Ze onderzochten op drie terreinen onder meer hoe zuinig wordt omgesprongen met schaarse grondstoffen en in welke mate die worden hergebruikt.
Bron: ANP/PBL
Gerelateerd
IEA wil veel meer recycling van grondstoffen voor energietransitie
Grondstoffen die van groot belang zijn voor de energietransitie moeten veel meer worden gerecycled. Dat is beter voor het milieu en ook voor de energieveiligheid...
Verduurzaming energiesystemen kostte vorig jaar 25 miljard euro
Bedrijven, stroomnetbeheerders en huishoudens hebben in 2023 ruim 25 miljard euro gestoken in de verduurzaming van de energiehuishouding. Het gaat om investeringen...
Duurzame investeringen: 'timing is alles'
Veel organisaties worstelen met de verduurzaming van hun strategie en bedrijfsvoering, waarbij timing ook van groot belang is. Op de komende Accountantsdag spreekt...
Hof vernietigt vonnis in zaak Milieudefensie tegen Shell
Het gerechtshof in Den Haag heeft de vorderingen van Milieudefensie tegen Shell afgewezen. Volgens het hof rust op het bedrijf weliswaar een "zorgvuldigheidsplicht"...
CO2-uitstoot vervoerssector stijgt; miljarden euro's klimaatschade door vliegen en SUV's
De klimaatrecords en -rampen volgen elkaar in snel tempo op, maar de wereldwijde CO2-uitstoot blijft onverminderd hoog, stelt Oxfam Novib in een rapport. Tussen...