Nieuws

Personeelstekort leidt bij vier op de tien accountantskantoren tot lagere kwaliteit

Bijna zestig procent van de Nederlandse mkb-accountantskantoren heeft momenteel een tekort aan personeel, blijkt uit onderzoek van Exact. Dat zorgt niet alleen voor stress en drukte op de werkvloer en stijgende loonkosten, maar volgens vier op de tien respondenten is ook de kwaliteit van het werk lager.

Bijna een kwart van de deelnemers uit het Exact MKB Barometer onderzoek geeft daarnaast aan dat personeelstekort de groei van de organisatie stagneert. Het onderzoek is recent uitgevoerd onder accountants en mkb-ondernemers in ons land.

Volgens Wilco Kraaij van Exact bevestigen de uitkomsten van het onderzoek dat de Nederlandse arbeidsmarkt “nog altijd gekenmerkt wordt door krapte en dat veel ondernemers meer werk moeten verzetten met minder mensen”.

Voor veel ondernemers in de accountancy is het vinden en behouden van medewerkers een belangrijk doel in 2024. In de top vijf van bedrijfsdoelen in het onderzoek staan ook digitalisering, automatisering en efficiënter werken. “Doelen die het gevolg zijn van krapte op de arbeidsmarkt”, aldus Kraaij.

Digitalisering

Digitalisering en automatisering kunnen bijdragen aan de uitdagingen die het personeelstekort met zich meebrengt, aldus het onderzoek van het softwarehuis. Accountants kunnen efficiënter en sneller werken en krijgen meer inzicht in de organisatie.

Digitalisering van het kantoor heeft voor ruim driekwart van de dienstverleners (76 prioriteit) prioriteit. Een zelfde percentage geeft aan dat er ook budget beschikbaar is voor digitaliseringsprojecten.

Ruim een derde (36 procent) is bezig AI te implementeren, of heeft dat al gedaan. En 45 procent van de accountants onderzoekt momenteel de mogelijkheden van AI voor toepassing in de bedrijfsvoering, aldus Exact  

Tijdig betalen

De grootste uitdaging in de financiële administratie is, net als in voorgaande jaren, om klanten tijdig te laten betalen. Uit het onderzoek blijkt dat een derde van de totale waarde aan facturen in de accountancy te laat betaald wordt.

Bijna vier procent van de facturen wordt zelfs helemaal nooit betaald. Daardoor loopt 33 procent van de accountantskantoren op jaarbasis € 20.000 of meer mis, aldus het onderzoek. Dat is meer dan gemiddeld, in andere sectoren in het mkb loopt loopt gemiddeld 22 procent van de ondernemers jaarlijks zo’n bedrag of meer mis.  

Duurzaamheidsrapportage

Verantwoord gebruik van technologie, cybersecurity en gegevensbescherming staan hoog op het prioriteitenlijstje van accountants, aldus Exact. Ruim een derde (36 procent) van de accountants rapporteert al extern op het gebied van duurzaamheidsprestaties; nog eens 23 procent heeft dit op de planning staan.

Het Sectorrapport Accountancy van de MKB Barometer is beschikbaar via de website van Exact.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.