Nieuws

Oud-Jumbo-topman ook vervolgd voor witwassen

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat oud-Jumbo-topman Frits van Eerd ook vervolgen voor witwassen. Eerder kondigde het OM al aan Van Eerd te willen vervolgen wegens corruptie en valsheid in geschrifte.

Dat meldt het FD, op basis van bronnen “dichtbij het onderzoek” van het OM. Volgens de krant wordt de witwasverdenking gepresenteerd in de strafzaak tegen Van Eerd, die over twee weken bij de rechtbank Assen van start gaat.

Het witwasdelict wordt al vermeld in de tenlastelegging die onlangs door het OM aan Van Eerd is verzonden, aldus het FD. Voor zogenoemd ‘gewoontewitwassen’ geldt een maximum gevangenisstraf van acht jaar.

De advocaat van de oud-Jumbo-topman wil een en ander tegenover de krant “niet bevestigen of ontkennen”. Het OM geeft aan pas op de zitting een nadere toelichting te zullen geven.

Contant geld

In april jl. maakte het OM al bekend dat Van Eerd strafrechtelijk wordt vervolgd voor niet-ambtelijke omkoping en valsheid in geschrifte. De Jumbo-topman zou sponsorcontracten in de motorcross hebben geregeld voor een medeverdachte.

In het najaar van 2022 werden bij een inval in zijn huis in Brabant grote hoeveelheden contant geld aangetroffen. Zijn advocaten gaven eerder tegenover het FD aan dat dit geld een legale herkomst had; het zou gaan om contante betalingen door relaties, die motoren en auto’s van Van Eerd hadden gekocht.

Doorgelicht

Van Eerd trad door de kwestie terug als topman van Jumbo. Om te voorkomen dat het supermarktconcern betrokken zou raken bij het strafrechtelijk onderzoek naar Van Eerd, werd de organisatie vervolgens doorgelicht door advocaten van Allen & Overy en forensisch accountants van KPMG.

Daaruit kwamen geen strafbare feiten naar voren, maar de onderzoekers van KPMG maakten wel melding van een aantal "kwetsbaarheden", zoals het zelfstandig kunnen afsluiten van sponsorcontracten door Van Eerd.

Bron: FD/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.