Nieuws

Opiniestuk FD: 'Stel UBO-register zo veel mogelijk open'

Een publiek toegankelijk UBO-register draagt bij aan misdaadbestrijding. De redenen voor het afsluiten van het tot najaar 2022 openbare register zijn gebaseerd op misverstanden. Dat vinden NLFI-bestuurslid Bernard ter Haar en belastingdeskundige Francis Weyzig van het CPB.

Hun opiniestuk in het FD bespreekt de misverstanden rond het UBO-register, dat bedoeld is om corruptie, witwassen en terrorismefinanciering te bestrijden.

De UBO-registers van EU-lidstaten werden eind 2022 plotseling afgesloten voor het publiek, na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie vanwege privacyzorgen. Nu komt er een nieuwe richtlijn die toegang beperkt tot mensen met een legitiem belang, zoals journalisten en NGO's.

Ter Haar (NL Financial Investments) en Weyzig (Centraal Planbureau) benadrukken dat veel zorgen ongegrond zijn, zoals de angst dat onbekenden bedrijfsgegevens of woonadressen kunnen opzoeken.

Daarnaast wordt gesteld dat het UBO-register wel degelijk bijdraagt aan het bestrijden van misstanden. Een concreet voorbeeld is de onthulling van de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden. Een ander voorbeeld is de ontdekking, door een ngo, dat EU-subsidies onterecht werden uitgekeerd aan bedrijven van de Tsjechische oud-premier Andrej Babis.

Openbaar register, naar Brits voorbeeld

Ter Haar en Weyzig pleiten ervoor dat de Tweede Kamer de toegang tot het register niet te veel beperkt, zodat partijen met een legitiem belang hun werk kunnen doen en misstanden kunnen blijven opsporen.

"Gezien de grote meerwaarde zou het goed zijn als de reeds te raadplegen UBO-gegevens beter doorzoekbaar worden voor partijen met een legitiem belang", aldus de auteurs. "Het Engelse register van bedrijfseigenaren en begunstigden kan hierbij als voorbeeld dienen. Dat bevat dezelfde beperkte set persoonsgegevens per bedrijf, maar dan gratis."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.