Omzet Deloitte Nederland groeit naar bijna 1,4 miljard euro
De omzet van Deloitte in Nederland is in het boekjaar 2023/2024 met 2,5 procent gestegen naar een totaal van bijna 1,4 miljard euro. Het onderzoek naar examenfraude is nog niet afgerond door het kantoor.
Dat blijkt uit het Integrated Annual Report van Deloitte Nederland over het boekjaar 2023/2024, waarin een omzet werd gerealiseerd van € 1.394 miljard. Ten opzichte van het vorige boekjaar is dit een omzetstijging van 2,5 procent.
Het lopende onderzoek naar examenfraude, door het kantoor aangeduid als ‘leercultuur’, heeft volgens Deloitte “aanzienlijke investeringen in tijd en middelen vereist”, wat zichtbaar is in de financiële prestaties. Ook hebben “uitdagende marktomstandigheden” invloed gehad op de omzet van zowel Consulting als Financial Advisory. In de adviespraktijk daalde de omzet met drie procent.
Wel is sprake van “solide groei” in Audit en Assurance (plus negen procent), Risk Advisory en Tax & Legal. Dankzij een stevig kostenreductieprogramma bleef de winst stabiel. Het kantoor meldt een operationeel resultaat (voor belastingen en rente) van € 175 miljoen.
Examenfraude
Deloitte is na het verzoek vanuit toezichthouder AFM in december 2022 een onderzoek gestart naar “het delen van antwoorden voor verplichte leeractiviteiten en onze leercultuur”, zo meldt het kantoor. Volgens ceo Hans Honig wil Deloitte het onderzoek “vanzelfsprekend zo snel mogelijk afronden, maar we geven prioriteit aan zorgvuldigheid boven snelheid. Dit vormt de noodzakelijke basis voor een andere leercultuur.”
Uit voorlopige bevindingen van het onderzoek blijkt dat ook binnen Deloitte sprake was van “misdragingen” rondom het delen van antwoorden van toetsingen, aldus het jaarverslag. Afronding van het onderzoek wordt “een belangrijk onderdeel van onze agenda in boekjaar 2024/2025”, zo wordt gesteld. Deloitte heeft hiervoor een voorziening opgenomen, die niet nader is gespecificeerd.
Het lopende onderzoek wordt “intensief gecontroleerd” door de raad van commissarissen (RvC) en gemonitord door de Nederlandse toezichthouder AFM en de Amerikaanse PCAOB.
Bestuur
In 2023/2024 veranderde de samenstelling van de raad van bestuur, omdat Rob Bergmans terugtrad en Deloitte verliet in verband met de examenfraudekwestie. In februari 2024 nam Harvey Christophers de rol van Chief Quality & People Officer (CQPO) over. Vanwege zijn pensionering is hij per 1 augustus afgetreden. Naar een opvolger wordt nog gezocht.
Het gemiddeld aantal medewerkers over het boekjaar 2023/2024 was 8.195. Het aantal vrouwelijke partners binnen Deloitte steeg dit boekjaar van 22 naar 24 procent en het percentage vrouwen in leiderschapsrollen steeg naar 33 procent; dat was in het vorige boekjaar nog 26 procent.
AI en ESG
Deloitte meldt verder een “significante stijging in klantvragen” rondom het gebruik van AI en heeft AI-competentiecentra opgezet om klanten te ondersteunen bij strategische transformaties met Generatieve AI. Ook speelt AI een cruciale rol in de eigen transformatie van het kantoor.
Als een van de eerste grote Nederlandse organisaties heeft Deloitte een volledig European Sustainability Reporting Standards (ESRS)-compliant verslag gepubliceerd, voorzien van assurance door de externe accountant. “We zijn trots op deze mijlpaal, die onze inzet voor duurzaamheid bevestigt”, aldus ceo Honig.
De CO2-uitstoot als gevolg van huisvesting en mobiliteit (auto’s en vliegreizen) is ten opzichte van de emissies in FY 2019 inmiddels verlaagd met bijna vijftig procent. Op dit moment bestaat ruim zestig procent van het wagenpark uit volledig elektrische voertuigen; doel is om al eind 2025 honderd procent te bereiken. De uitstoot van internationale reizen is met ruim zestig procent afgenomen ten opzichte van 2019.
Internationale structuur
Deloitte is bezig met een internationale structuurverandering en organiseert de dienstverlening wereldwijd vanuit vier business units: 'Audit & Assurance', 'Tax & Legal', 'Strategy, Risk & Transactions Advisory' en 'Technology & Transformation'.
Inmiddels heeft de organisatie in Parijs een internationale campus geopend, de Deloitte University EMEA. Deze campus is beschikbaar voor Deloitte-medewerkers in Europa, het Midden-Oosten en Afrika en kan jaarlijks zo’n twintigduizend medewerkers een training laten volgen.
Gerelateerd
AFM: Accountantskantoren lopen risico's rondom integriteit, digitalisering, duurzaamheid en fraude
Integriteitsincidenten bij meerdere accountantsorganisaties, zoals examenfraude, raken aan de integriteit van accountants. Ook thema's als de krappe arbeidsmarkt,...
Ook EY meldt in transparantieverslag gevallen van examenfraude
Ook EY maakt in het transparantieverslag over het gebroken boekjaar 2023-2024 melding van gevallen van examenfraude. Om hoeveel gevallen het gaat is nog niet duidelijk....
Flinke groei bij kantoren van NOAB en Fiscount
De omzet bij accountants-, administratie- en belastingadvieskantoren van Fiscount en/of NOAB is in 2023 met 12,5 procent gestegen. Ondanks de krappe arbeidsmarkt...
EY in de VS ontslaat medewerkers die meerdere online trainingen tegelijk volgden
EY heeft in de VS recent tientallen medewerkers ontslagen, wegens onethisch gedrag bij online trainingen. Tijdens een speciale bijscholingsweek bleken sommige medewerkers...
Geen dubbele cijfers, maar nog wel groei in wereldwijde omzet EY
De wereldwijde EY-organisatie meldt een wereldwijde omzet van $ 51,2 miljard over het boekjaar 2023/2024, dat liep tot medio dit jaar. Dat betekent een omzetgroei...