Nieuws

Nieuwe Europarlementariërs hebben soms forse bijverdiensten

Een derde van de nieuw benoemde Europarlementariërs heeft naast hun salaris bijverdiensten van ruim 120.000 euro per jaar, blijkt uit onderzoek van BNR Nieuwsradio. Sommigen verdienen hiermee tot meer dan een half miljoen extra, maar worden niet gekort op hun salaris. Dat gebeurt wel bij Nederlandse Kamerleden.

Na de jongste Europese verkiezingen zijn 362 nieuwe Europarlementariërs toegetreden tot het Europees Parlement. Volgens de transparantieregels van de EU zijn zij verplicht openbaar melding te doen van eventuele nevenfuncties en -verdiensten, aldus BNR.

De nieuwszender constateert op basis van een zelf aangelegde database van deze meldingen dat een op de drie nieuwe Europarlementariërs bijverdiensten heeft buiten het parlementaire salaris om. Dit leidt echter niet tot salarisverlaging, ziet BNR.

Voorbeelden

De radiozender voert als opvallend voorbeeld het nieuwe Roemeense parlementslid Gheorghe Piperea op. “Met zijn bijbanen als advocaat, professor in rechten, insolventiefunctionaris en boekenschrijver verdient hij jaarlijks omgerekend ruim 650.000 euro bovenop zijn salaris als Europarlementariër”, aldus BNR.

Andere voorbeelden zijn de Italiaan Roberto Vannacci, die jaarlijks zo’n 200.000 euro extra verdient als schrijver, of de Pool Daniel Obajtek, die jaarlijks 180.000 euro bijverdient als directeur van een bouwbedrijf.

Tweede Kamer

In Nederland worden Tweede Kamerleden gekort op hun loon, wanneer hun neveninkomsten meer dan veertien procent van hun salaris bedragen. Voor Europarlementariërs gelden dergelijke beperkingen niet, stelt BNR.

De nieuwszender vermoedt dat meer dan een op drie nieuwe Europarlementariërs neveninkomsten heeft, ook omdat inkomsten onder de vijfduizend euro per jaar niet gemeld hoeven te worden. Ook maken de EP-leden hun neveninkomsten niet altijd openbaar.

Plafond

Transparancy International Nederland (TI-NL), dat in het verleden het Europees Parlement onderzocht op nevenfuncties, is voorstander van een plafond voor nevenkomsten van leden van het EP. “Dergelijke beperkingen zijn nodig om uitwassen te voorkomen, maar het is geen vervanging van ethisch besef bij politici”, stelt directeur Lousewies van der Laan tegenover BNR.

Politieke partijen moeten wat TI-NL betreft eisen stellen aan de integriteit en het gedrag van hun vertegenwoordigers. Uit de analyse van BNR blijkt dat vooral nevenfuncties als advocaat, academicus, medicus, bestuurslid en aandeelhouder populair zijn.

Bron: BNR

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.