Nieuws

Niet eerder telden beursbedrijven zoveel nieuwe vrouwelijke bestuurders

Bijna een derde van de nieuwe bestuurders bij Nederlandse beursgenoteerde bedrijven was dit jaar een vrouw. Dat aandeel was niet eerder zo hoog.

Dat blijkt uit de Female Board Index 2024, die de Tilburgse hoogleraar Mijntje Lückerath voor de achttiende keer heeft opgesteld. Vorig jaar ging het nog om 13 procent.

In totaal waren 8 van de 25 nieuwe bestuurders vrouw, meldt Lückerath in het rapport waarin ze jaarlijks de man-vrouwverhoudingen bij Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen onderzoekt. Doordat er dit jaar ook zes vrouwelijke bestuurders aftraden, steeg het aandeel vrouwen in de raden van bestuur maar beperkt.

Quotum

Sinds 1 januari 2022 geldt een wettelijk quotum voor raden van commissarissen van Nederlandse beursbedrijven. Dat betekent dat deze voor minimaal een derde uit vrouwen en voor minimaal een derde uit mannen moeten bestaan. De nieuwe commissarisbenoemingen zijn al drie jaar relatief gelijk verdeeld over mannen en vrouwen, aldus het rapport.

Van de 82 Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen voldoen 73 bedrijven aan het quotum van minimaal een derde vrouw in de raad van commissarissen. Er is ook één bedrijf, logistiek vastgoedinvesteerder CTP, dat niet voldoet aan de eis van minimaal een derde man.

Gemiddeld lag het aandeel vrouwelijke commissarissen dit jaar op 40 procent. Bij achttien bedrijven bestaat de raad van commissarissen uit evenveel mannen als vrouwen. Negentien ondernemingen hebben nu zowel een raad van commissarissen als een raad van bestuur die voor meer dan een derde uit vrouwen bestaat.

Arcadis gaat aan kop. Bij Wolters Kluwer, NSI en Hydratec is de helft van de bestuurders en commissarissen een vrouw. Er zijn echter ook beursgenoteerde bedrijven zonder vrouwelijke bestuurders of commissarissen, waaronder IEX, Value8 en Almunda.

Betere bedrijfsvoering

"Hartstikke goed dat deze index een flinke stijging van het percentage nieuwbenoemde vrouwelijke bestuurders laat zien", reageert staatssecretaris Mariëlle Paul (Emancipatie). "Ik ben ervan overtuigd dat een diverse top, met voldoende rolmodellen voor iedereen, zorgt voor een betere bedrijfsvoering."

Ruim vijftig beursgenoteerde ondernemingen hebben echter geen enkele vrouw in hun raad van bestuur. De staatssecretaris roept de bedrijven dan ook op om "ambitieuze streefcijfers" op te stellen voor de raden van bestuur en "werk te blijven maken" van een plan van aanpak voor een evenwichtige man-vrouwverhouding.

Female Board Index 2024

Bron: ANP/TIAS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.