Ministerraad stemt in met voorstel voor uitvoering Europese Data Act
De ministerraad heeft besloten om het wetsvoorstel voor de Nederlandse uitvoeringswetgeving van de Europese Data Act voor advies naar de Raad van State te zenden. De ministerraad stemde in met een wetsvoorstel van minister Beljaarts van Economische Zaken hierover.
Vanaf september 2025 gelden in de Europese Unie grensoverschrijdende wettelijke afspraken, waardoor meer consumenten en bedrijven kunnen profiteren van de waarde van data. De Data Act moet meer grip op gegevens geven, bijvoorbeeld als het gaat om toegang tot en gebruik van digitale data uit slimme apparaten zoals speakers, thermosstaten en industriële machines.
Overstappen
De nieuwe Europese wet moet consumenten en bedrijven meer zeggenschap geven. Ook kunnen ze makkelijker overstappen tussen clouddiensten en de diensten van verschillende cloudaanbieders met elkaar verbinden.
De Data Act legt ook spelregels vast voor het delen van data, zoals een redelijke vergoeding aan bedrijven voor het beschikbaar stellen van data, goede geschillenbeslechting en de aanpak van eventuele oneerlijke contractvoorwaarden.
Volgens minister Beljaarts is het goed dat er standaarden komen voor “een eerlijke en beter werkende data-economie”. Consumenten en bedrijven beschikken nu nog niet over hun eigen gegevens en kunnen deze ook niet naar eigen inzicht delen, stelt hij. “Ik wil dat wel mogelijk maken. Bovendien ben ik voorstander van voldoende concurrentie tussen bedrijven en meer ruimte voor innovatie.”
Webinar
Het ministerie van Economische Zaken organiseert op donderdag 12 september aanstaande een webinar over de impact van de Data Act. Inhoudelijke en juridische experts van het ministerie gaan daarin samen met toezichthouders, zoals de Autoriteit Consument & Markt (ACM), in op de nieuwe regels voor toegang tot data uit slimme apparaten en het overstappen tussen clouddiensten.
Na ontvangst van het advies van de Raad van State zal het wetsvoorstel voor de uitvoering van de Europese Data Act worden behandeld in de Tweede en Eerste Kamer.
De Data Act gaat naar verwachting binnen de Europese Unie in op 12 september 2025. Het grootste deel van de regels uit de wet is dan direct van toepassing.
Gerelateerd
Europese Commissie sluit handelsakkoord met Mercosur-landen
De Europese Commissie heeft een handelsakkoord gesloten met de zogenoemde 'Mercosur'-landen. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie...
Accountants van platforms als TikTok en Google kritisch over veiligheid en transparantie
Grote onlineplatforms als Meta, Google en TikTok voldoen niet aan de EU-regels voor veiligheid en transparantie. Dat blijkt uit een eerste onafhankelijke beoordeling...
Nederland overschrijdt EU-begrotingsrichtlijnen
De Nederlandse overheidsuitgaven overschrijden de richtlijnen van de nieuwe Europese begrotingsregels. Nederland moet meer bezuinigen, om te voorkomen dat de overheidsuitgaven...
Aanbestedingen bij EU-agentschappen moeten beter
De Europese Rekenkamer (ERK) ziet nog steeds fouten bij openbare aanbestedingen door de 43 agentschappen van de Europese Unie. Vier agentschappen krijgen een gele...
Europese Rekenkamer: staatssteun voor herstel en industriebeleid strenger controleren
Sinds de coronacrisis en de Russische inval in Oekraïne heeft de Europese Commissie (EC) haar staatssteunregels snel versoepeld, zodat EU-landen bedrijven overeind...