Ministerraad stemt in met voorstel voor uitvoering Europese Data Act
De ministerraad heeft besloten om het wetsvoorstel voor de Nederlandse uitvoeringswetgeving van de Europese Data Act voor advies naar de Raad van State te zenden. De ministerraad stemde in met een wetsvoorstel van minister Beljaarts van Economische Zaken hierover.
Vanaf september 2025 gelden in de Europese Unie grensoverschrijdende wettelijke afspraken, waardoor meer consumenten en bedrijven kunnen profiteren van de waarde van data. De Data Act moet meer grip op gegevens geven, bijvoorbeeld als het gaat om toegang tot en gebruik van digitale data uit slimme apparaten zoals speakers, thermosstaten en industriële machines.
Overstappen
De nieuwe Europese wet moet consumenten en bedrijven meer zeggenschap geven. Ook kunnen ze makkelijker overstappen tussen clouddiensten en de diensten van verschillende cloudaanbieders met elkaar verbinden.
De Data Act legt ook spelregels vast voor het delen van data, zoals een redelijke vergoeding aan bedrijven voor het beschikbaar stellen van data, goede geschillenbeslechting en de aanpak van eventuele oneerlijke contractvoorwaarden.
Volgens minister Beljaarts is het goed dat er standaarden komen voor “een eerlijke en beter werkende data-economie”. Consumenten en bedrijven beschikken nu nog niet over hun eigen gegevens en kunnen deze ook niet naar eigen inzicht delen, stelt hij. “Ik wil dat wel mogelijk maken. Bovendien ben ik voorstander van voldoende concurrentie tussen bedrijven en meer ruimte voor innovatie.”
Webinar
Het ministerie van Economische Zaken organiseert op donderdag 12 september aanstaande een webinar over de impact van de Data Act. Inhoudelijke en juridische experts van het ministerie gaan daarin samen met toezichthouders, zoals de Autoriteit Consument & Markt (ACM), in op de nieuwe regels voor toegang tot data uit slimme apparaten en het overstappen tussen clouddiensten.
Na ontvangst van het advies van de Raad van State zal het wetsvoorstel voor de uitvoering van de Europese Data Act worden behandeld in de Tweede en Eerste Kamer.
De Data Act gaat naar verwachting binnen de Europese Unie in op 12 september 2025. Het grootste deel van de regels uit de wet is dan direct van toepassing.
Gerelateerd

Europees Parlement wil na 2027 hoger budget voor de EU
Het Europees Parlement wil dat er meer geld beschikbaar komt in de nieuwe meerjarenbegroting 2028-2034 voor de Europese Unie. Dat is nodig om als Europa het hoofd...

Data-science en machine learning: het verhaal achter het verhaal
In de toekomst wordt data science voor accountants en auditors onmisbaar. Die moeten hun vakkennis combineren met inzichten die uit de statistiek voortkomen.

Europese Rekenkamer hekelt financiering ngo's door Europese Commissie
De Europese Rekenkamer oordeelt hard over de financiering van ngo's door de Europese Commissie. Die is onvoldoende transparant, onnauwkeurig en onvolledig. Ook maakt...

Europese Commissie wil dat EU-landen deel begroting strategisch uitgeven
De Europese Commissie wil dat lidstaten het geld uit het zogeheten cohesiebeleid, goed voor een derde van de EU-begroting, strategischer gaan inzetten. Het geld...

Kabinet pleit voor scherpe keuzes in volgende Europese meerjarenbegroting
Het kabinet wil dat de Europese Unie in de nieuwe Europese meerjarenbegroting scherpe keuzes maakt. Nederland pleit voor een toekomstgerichte EU-begroting, die bijdraagt...