Minder faillissementen in augustus, maar trend blijft stijgend
Het aantal faillissementen is in augustus flink afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 71 minder bedrijven failliet verklaard dan in juli. Dat is een daling van 18 procent.
De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS echter al ruim twee jaar stijgend. In de eerste acht maanden van 2024 zijn 40 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.
In augustus werden 307 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 51. Dat is ruim de helft minder dan in juli.
Sectoren
De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in augustus de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.
In de bouwnijverheid en de horeca nam het aantal faillissementen vorige maand af en in het onderwijs en overige dienstverlening was sprake van een stijging.
Trend
Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen af tot en met augustus 2017. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak.
Daarna nam het aantal faillissementen verder af en bereikte in augustus 2021 met 109 een laagterecord. Vanaf mei 2022 was het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.
Bron: ANP/CBS
Gerelateerd
Onderzoek: hoog aantal faillissementen zorgt voor meer leegstand
Het hoge aantal faillissementen van vorig jaar had een aanzienlijke impact op de leegstand in de Nederlandse winkelstraten.
ABN Amro verwacht flinke toename faillissementen in horeca
Het aantal faillissementen van restaurants en andere eetgelegenheden loopt dit jaar waarschijnlijk op tot een recordhoogte, denken deskundigen van ABN AMRO. Zij...
PwC-barometer: coronaschulden zorgen nog steeds voor groeiend aantal faillissementen
Een bedrag van 7,3 miljard euro aan openstaande coronaschulden, verdeeld over 136 duizend Nederlandse bedrijven, draagt nog steeds bij aan het toenemend aantal faillissementen.
Onderzoeker: voorrang bank en fiscus bij bankroet is achterhaald
Het hoeft niet vanzelfsprekend te zijn dat banken en de Belastingdienst voorrang hebben als schuldeiser bij een faillissement. Dat stelt universitair docent Ruben...
Minder bedrijven failliet in oktober
Het aantal faillissementen is in oktober flink afgenomen. Er werden vorige maand 41 minder bedrijven failliet verklaard dan in september. Dat is een daling van 11...