Nieuws

Meeste werkgevers willen personeel niet verplichten tot meer kantoorbezoek

Zeven van de tien werkgevers zijn niet van plan medewerkers te verplichten vaker naar kantoor te komen. Drie van de vier zijn tevreden met de huidige verhouding tussen thuiswerken en op kantoor.

Dat meldt werkgeversvereniging AWVN, op basis van een ledenonderzoek onder ruim 350 werkgevers naar de stand van zaken rond hybride werken. Nederlandse werkgevers zijn overwegend tevreden met de huidige verhouding tussen thuis werken en op kantoor. Zorgen rond thuiswerken hebben vrijwel uitsluitend te maken met het in stand houden van de sociale cohesie binnen de organisatie.

Uit het onderzoek blijkt dat de helft van alle Nederlanders regelmatig thuiswerkt. Dat is iets minder dan in eerdere onderzoeken en heeft waarschijnlijk te maken met het verdwijnen van alle ‘corona-effecten’.

Thuiswerkers komen gemiddeld drie dagen per week naar kantoor bij een volledige werkweek. Dat betreft vooral de dinsdagen en donderdagen en in veel minder mate woensdagen en vrijdagen. Die werkverdeling is vergelijkbaar met het eerste AWVN-onderzoek naar hybride werken uit coronajaar 2020. Ook toen was de verhouding thuis/kantoor al 2:3.

Geen kantoorplicht

Bij 94 procent van de werkgevers wordt thuisgewerkt, hetzelfde percentage als vorig jaar. Driekwart van alle deelnemende werkgevers is tevreden met de huidige situatie. Zeventig procent van alle onderzoeksdeelnemers is niet van plan op dit vlak iets te veranderen. Op thuiswerkdagen krijgen de meeste werknemers 2,35 euro thuiswerkvergoeding, het fiscale maximum.

Een op de drie werkgevers overweegt wel actie om het personeel vaker naar kantoor te laten komen. Van een ‘kantoorplicht’ lijkt echter geen sprake. De belangrijkste reden om werknemers te stimuleren vaker naar kantoor te komen, is om de sociale cohesie tussen medewerkers te versterken.

Volgens AWVN is de houding van werkgevers te verklaren door het goede overleg dat in Nederland wordt gepleegd over zaken als thuiswerken. Verder constateert AWVN dat werkgevers de voordelen zien van thuiswerken, zoals een betere werk-privébalans voor werknemers, zonder negatieve effecten op de prestaties.

Op dinsdag en donderdag overvol

Dat werkgevers overwegend tevreden zijn met de huidige stand van zaken, zegt niet dat zij de situatie perfect vinden. Naast de zorg over de samenhang en relatie tussen medewerkers spelen ook praktische zaken. Zo zijn kantoren op dinsdag en donderdag vaak overvol.

Spreiding van thuiswerkdagen over de werkweek blijkt heel lastig. Dat komt volgens het onderzoek vooral omdat werknemers hun werkweek hebben vastgelegd en moeilijk kunnen schuiven, bijvoorbeeld vanwege zaken als kinderopvang.

Wel vaker naar kantoor

De uitkomsten van het AWVN-onderzoek sluiten niet helemaal aan bij eerdere bevindingen uit onderzoek van vakbond CNV. Die stelde in juni jl., op basis van onderzoek onder elfhonderd leden, dat bijna een op de drie thuiswerkers minder vrijheid heeft om thuis te werken dan twee jaar geleden. Zestig procent van de ondervraagden is volgens CNV niet vrij om te werken waar ze willen.

In de accountancy wordt ook veel thuis gewerkt. Maar recent verschenen vanuit het Verenigd Koninkrijk berichten over strengere verplichtingen van accountantsorganisaties om regelmatig naar kantoor te komen. Zo gaat de Britse PwC-organisatie medewerkers actief volgen in dat opzicht; EY in het VK doet dat al langer.

In Nederland zijn zulke signalen er vooralsnog niet; vorig jaar benadrukte de inmiddels oud-bestuursvoorzitter van EY Nederland, Jeroen Davidson, in een interview in Accountant juist dat werknemers bij EY in principe zelf mogen uitmaken waar en wanneer ze werken. “Een enorme stap, maar die heeft heel goed uitgepakt.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.