Nieuws

Kabinet: verdienvermogen cruciaal voor sterke economie

Het nieuwe kabinet wil het verdienvermogen van Nederland versterken, door ondernemerschap te stimuleren. Ondernemers en bedrijven bieden de banen van de toekomst, zorgen voor innovatie en dragen bij aan belastinginkomsten, zo stelt het kabinet in het Regeerprogramma.

Nederland staat voor uitdagingen zoals vergrijzing, personeelstekorten en een vol elektriciteitsnet. Om het ondernemingsklimaat te verbeteren wil het kabinet bedrijven daarom meer ruimte geven om te ondernemen en innovatieve ideeën te ontwikkelen.

"Ondernemers, van groot tot klein, moeten gewaardeerd worden voor de belangrijke economische, sociale en maatschappelijke bijdrage die zij leveren. We moeten geld namelijk eerst verdienen en daarna uitgeven", stelt minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken. Op initiatief van Beljaarts stelt het kabinet hiervoor in het Regeerprogramma vijf prioriteiten voor met bijbehorende maatregelen.

Aantrekkelijker ondernemingsklimaat

Het kabinet wil dat Nederland tot de top-5 van meest concurrerende landen behoort. Met stabiel en voorspelbaar (fiscaal) beleid, lastenverlichting voor bedrijven en betere toegang tot financiering, zoals via de nieuwe Financieringshub, wil het kabinet de basis leggen voor duurzame groei. Ook organiseert het kabinet een ondernemingsklimaattop en pakt het andere knelpunten voor ondernemers aan, zoals netcongestie.

Minder regeldruk voor bedrijven

Zoals al gemeld, wil het kabinet de regeldruk voor bedrijven merkbaar verminderen. Daarom introduceert minister Beljaarts de wettelijke verplichting om het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) vroegtijdig bij nieuwe nationale regelgeving te betrekken. Ook krijgt het ATR een rol bij de beoordeling van EU-voorstellen. Extra Nederlandse koppen op Europees beleid moeten worden voorkomen en waar mogelijk afgeschaft.

Meer ruimte voor ondernemers

Het kabinet wil dat bedrijven die bijdragen aan toekomstige welvaart zich in Nederland kunnen blijven ontwikkelen, doorgroeien en investeren. Daarom werkt het aan een visie op de ruimtelijke en economische structuur en ontwikkelt het een integrale aanpak voor toekomstbestendige en betaalbare bedrijventerreinen. Daarnaast stelt het kabinet dertig miljoen euro beschikbaar voor toekomstbestendige bedrijventerreinen, met naar verwachting een aanvullende bijdrage van regionale overheden.

Sterke en concurrerende economie

Het Actieplan Groene en Digitale Banen wordt voortgezet en het Topsectorenbeleid vernieuwd. Bovendien moeten hoogwaardige technologieën en kennis worden beschermd. Het kabinet focust op het vergroten van economische veiligheid en het verminderen van strategische afhankelijkheden, door de EU strategie hierop aan te jagen en bedrijven aan te moedigen maatregelen te nemen. Ook verkent het de mogelijkheid strategische voorraden aan te leggen. De leveringszekerheid van kritieke grondstoffen wordt versterkt via de Nationale Grondstoffen Strategie.

Koploper in innovatie

Het kabinet wil dat in 2030 drie procent van het bruto binnenlands product (bbp) wordt besteed aan onderzoek en ontwikkeling. Ook stimuleert het startups en scale-ups om door te groeien en investeert het in innovatief mkb, bijvoorbeeld via Invest-NL. Met Invest International worden internationale projecten gefinancierd die bijdragen aan het Nederlandse verdienvermogen en duurzame groei.

Volgens minister Beljaarts wordt zo gewerkt “aan een economie waarvan iedereen de vruchten plukt”.

Bron: Rijksoverheid

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.