Nieuws

Jaarcijfers EY: omzet blijft vrijwel gelijk, dankzij groei bij accountants

EY Nederland "blikt met tevredenheid terug" op het gebroken boekjaar 2023/2024, dat eindigde op 28 juni jl. De omzet van de Nederlandse organisatie bleef vrijwel gelijk, vooral dankzij groei bij de accountantspraktijk. In de consultancy is merkbaar dat de marktomstandigheden veranderen. Het interne onderzoek naar mogelijke examenfraude moet komend boekjaar worden afgerond, aldus EY.

Als geheel werd door EY Nederland een fractioneel hogere omzet en winst geboekt, zo blijkt uit het nieuwe jaarverslag. Vergeleken met het vorige boekjaar ging de totale omzet van 1.083 naar 1.094 miljoen euro. Daaraan droeg de serviceline Assurance € 414 miljoen bij, een stijging van 17 miljoen euro ten opzichte van vorig jaar. De fiscale adviespraktijk (Tax) behaalde een omzet van €350 miljoen; 12 miljoen meer dan het jaar ervoor.

Bij de consultancydiensten ging het wat minder goed: Consulting zag de omzet met ruim vier procent dalen naar € 204 miljoen en Strategy and Transactions behaalde tien miljoen omzet minder dan vorig boekjaar, met nu € 77 miljoen. EY spreekt van een "uitdagend jaar".

Tevreden

De winst steeg dit jaar als geheel minimaal, van € 232 naar € 233 miljoen. De gemiddelde winstuitkering kwam uit op € 813.000 per partner, meldt het FD. EY Nederland telde afgelopen boekjaar gemiddeld in fte's 263 equity partners. Het gemiddelde aantal medewerkers, in fte gemeten, groeide naar 4.618. De operationele kosten stegen van € 849 naar  € 863 miljoen.

"We blikken met tevredenheid en met gepaste trots terug op het afgelopen boekjaar", aldus EY-bestuursvoorzitter Patrick Gabriëls. "Na twee jaren substantiële groei vlakte de economische bedrijvigheid in het boekjaar af. Desondanks zijn we erin geslaagd om onze omzet en winst te laten stijgen ten opzichte van het voorgaande boekjaar."

Volgens de nieuwe bestuursvoorzitter is EY "zeer tevreden" met het behoud van het marktaandeel in accountancydiensten, hoewel de verplichte roulatie van accountants (tien jaar na de invoering in 2014) nog niet geheel is afgerond. EY haalde onder meer de Rabobank als grote nieuwe auditklant binnen. 

Investeren

EY is gedurende het boekjaar blijven investeren in talent en de ontwikkeling van nieuwe diensten, stelt Gabriëls. "Cliënten zijn volop bezig met AI en data en maken zich op voor een nieuwe fase van groei met de hulp van nieuwe technologieën. Om ze daarbij te kunnen helpen, moeten wij onze dienstverlening blijven aanpassen aan de nieuwe realiteit."

Voor de ontwikkeling van kennis en tools op het gebied van AI is een EY.ai-platform gelanceerd, dat alle AI-mogelijkheden van EY wereldwijd moet bundelen. Volgens Gabriëls maakt ook de Nederlandse organisatie "uitgebreid gebruik van nieuwe AI-mogelijkheden in onze eigen dienstverlening en technologieën".

Inmiddels zijn binnen EY ook al "vele honderden medewerkers" druk met dienstverlening in het kader van duurzaamheidsinformatie en het rapporteren door ondernemingen op basis van de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD.

Examenfraude

Het interne onderzoek naar mogelijke gevallen van examenfraude binnen EY, gestart in 2022, is nog altijd niet afgerond. Volgens Gabriëls streeft de organisatie er naar om dit onderzoek naar "schendingen van de academische integriteit" in het lopende boekjaar af te ronden. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder toezicht van toezichthouders AFM en PCAOB en bestrijkt de periode 2018 tot en met 2023.

Het FD meldt dat EY, anders dan bijvoorbeeld Deloitte, geen voorziening heeft genomen voor mogelijke schikkingen of boetes. De vorige bestuursvoorzitter, Jeroen Davidson, gaf begin september aan dat EY al in een vroeg stadium maatregelen had getroffen om mogelijke misstanden rondom het delen van toetsingen tegen te gaan.

Strategie

Davidson werd op 29 juni opgevolgd door Gabriëls als bestuursvoorzitter van EY Nederland. Tom de Kuijper is per 1 augustus jl. opvolger van Gabriëls als managing partner van EY Accountants. De raad van bestuur bestaat naast Gabriëls en De Kuijper verder uit Stephan Lauers, Danny Oosterhoff en Saskia van der Zande.

Volgens Gabriëls vindt er binnen de wereldwijde EY-organisatie een aanscherping plaats van de strategie, met het aantreden van Janet Truncale als nieuwe global ceo. "Onder de noemer Shape the future with confidence zal sterker worden benadrukt dat alle ruim 400 duizend medewerkers van EY wereldwijd nog nadrukkelijker samen zullen werken om onze cliënten te helpen in het vormgeven van hun toekomst." Daarmee lijkt een splitsing van EY, zoals eerder voorzien, even van de baan.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.