ING stopt met financieren nieuwe olie- en gaswinning
ING stopt per direct met het uitgeven van nieuwe financiering voor olie- en gaswinning door zogeheten 'pure players'. Pure players zijn bedrijven die zich puur richten op het uit de grond halen van olie en gas en het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe olie- en gasvelden.
Dat heeft de bank aangekondigd in haar jaarlijkse klimaatupdate. De bank zegt ook na 2025 te stoppen met het uitgeven van nieuwe kredieten aan lng-terminals.
"Voor ons als bank is financiering de meest impactvolle manier om bij te dragen aan de transitie: samen met klanten werken aan hun transitie naar netto-nul en tegelijkertijd de technologieën en oplossingen financieren die nodig zijn voor een duurzame toekomst", aldus ING in een toelichting.
Sinds de inval van Rusland in Oekraïne, zijn Europese landen op grote school lng gaan importeren. De uitstoot van CO2 is echter ook bij lng hoog en bij het productieproces is er regelmatig sprake van het weglekken van methaan, een nog veel sterker broeikasgas dan CO2. ING rapporteert pas voor het eerst dit jaar over methaan-uitstoot; voorheen was het volgens de bank nog niet mogelijk om betrouwbare data over deze uitstoot in de gehele keten vast te stellen.
Sectoren
ING hanteert bij het vaststellen van het klimaatbeleid de zogenoemde Terra-aanpak, die mede is ontwikkeld door het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Daarmee meet de bank de uitstoot van klanten die actief zijn in twaalf sectoren die de meeste koolstof uitstoten. Sinds kort betrekt de bank bij de metingen ook de aluminium- en zuivelsector.
Acht van deze sectoren liggen volgens ING bijna of helemaal op schema om de klimaatdoelstelling te halen. De staalindustrie en de residentiële vastgoedsector lopen momenteel nog achter. Dan zijn er nog twee sectoren die ING zegt niet te kunnen beoordelen omdat er in die sectoren een nieuwe methodologie wordt gebruikt om de koolstofuitstoot te meten.
Koerswijziging
Extinction Rebellion (XR) vindt de koerswijziging van ING "bij lange na niet voldoende". Volgens de actiegroep blijft de bank nog steeds de grootste Nederlandse fossiele bank. Fossielvrij ziet de stap van ING als het resultaat van een jarenlange strijd van mensen in de VS, ING Fossielvrij en de Nederlandse klimaatbeweging. Toch blijft de organisatie doorgaan met actievoeren "tot ING al hun financiering aan olie- en gasbedrijven stopt".
Volgens Milieudefensie is de uitstoot van de bank 207 megaton hoger dan wat ING tot nu toe zei. "Het is absurd dat ING nu door een slim pr-trucje voor de grootste vervuilers de oranje loper uit kan blijven rollen", zegt directeur Donald Pols van de organisatie.
Gerelateerd
Milieudefensie stuurt ING eisen voor CO2-vermindering per sector
Milieudefensie heeft een gedetailleerde eisenlijst naar ING gestuurd, waarin per sector die de bank financiert staat aangegeven in hoeverre de uitstoot van broeikasgassen...
Grote Amerikaanse banken stappen uit groene alliantie
Net als andere grote Amerikaanse banken, is ook Morgan Stanley uit het duurzaamheidsnetwerk Net Zero Banking Alliance (NZBA) gestapt. Dit is een wereldwijde samenwerking...
'Praatplaat' moet aandacht voor duurzaamheid in publieke sector verhogen
Een recent gepresenteerde 'praatplaat' moet zorgen voor extra aandacht voor duurzaamheidsinitiatieven in de publieke sector. De totstandkoming ervan is een initiatief...
Bedrijven willen dat Wopke Hoekstra groene vraag op gang helpt
Eurocommissaris Wopke Hoekstra moet bedrijven verplichten of in ieder geval stimuleren groene producten te kopen. Dat bepleit een brede coalitie van bedrijven en...
Vitamine A: Barbara Baarsma over duurzaamheid en accountants
In de 56ste editie van Vitamine A, de podcast voor accountants, spreekt host Sven Budding met PwC-hoofdeconoom Barbara Baarsma over duurzaamheid en de bijdrage daaraan...