Nieuws

ING: Na twee jaar krimp in 2025 weer groei voor de Nederlandse industrie

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De export trekt aan en ook in het binnenland groeit de vraag door consumenten die geleidelijk hun geld weer laten rollen.

Ook zal hernieuwde voorraadopbouw voor enige productieprikkels zorgen, meent ING in een Vooruitzicht industrie. Doordat het herstel op de voor de Nederlandse industrie belangrijke mondiale halfgeleidermarkt doorzet, komen de investeringen in chipmachines weer beter op gang.

Daar staat tegenover dat de beperkte groei van de Europese afzetmarkten en de relatief hoge energieprijzen, de industriële productiegroei in 2025 nog temperen tot 2 procent. Toch is dat een duidelijke omslag, komend van 3 procent krimp in 2024.

De Nederlandse industrie lijkt hiermee een langjarige groeipad te vervolgen en haar Europese voorlopersrol te handhaven, stelt ING Research in de vooruitblik.

Nederlandse industrie positief 

Terwijl de Nederlandse industrie in 2021 en 2022 nog groeikoploper was binnen de eurozone, presteerde zij de afgelopen anderhalf jaar duidelijk minder sterk dan bijvoorbeeld de Franse en Spaanse industrie.

Toch ligt de productie na een periode van stevige krimp nog altijd bijna 9 procent hoger dan begin 2021. Van de andere grote eurolanden heeft alleen Spanje sinds begin 2021 per saldo groei doorgemaakt (1,5 procent). De Duitse industriële productie is met 8 procent gekrompen.

De verschillen komen voornamelijk voort uit een andere samenstelling van de industrie. Ten opzichte van Duitsland kent Nederland een groot halfgeleidercluster en een kleine auto-industrie. Ten opzichte van Duitsland heeft Nederland ook een relatief grote voedingsindustrie, een sector die weinig conjunctuurgevoelig is.

Seinen op groen

ook de in Nederland relatief grote chemische industrie op korte termijn niet langer krimpt en de halfgeleidermarkt verder aantrekt, springen steeds meer seinen op groen voor 2025, aldus ING.

De orderinstroom lijkt weer wat op gang te komen. Nieuwe orders liggen in de steeds belangrijkere machine-industrie voor het eerst in anderhalf jaar weer boven het langjarig gemiddelde en ook in de chemische industrie, een andere grote deelsector, is de weg naar boven duidelijk ingeslagen.

Een volledig herstel tot een productie vergelijkbaar met het niveau van 2022 en eerste helft 2023 zal gezien de gematigde vraagontwikkeling naar verwachting meer tijd kosten. Geopolitieke spanningen en handelsbelemmeringen kunnen de groei bovendien remmen, denkt de bank.

Chips

Het herstel van de wereldwijde chipmarkt zet volgens de economen door, vooral door de vraag naar toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Daar profiteren Nederlandse chipbedrijven als ASMI en ASML van, stelt ING. Hun klanten raken namelijk langzaam door hun voorraden heen, waardoor de vraag weer aantrekt.

Het ondernemerssentiment verbetert mondjesmaat, maar wijst niet op een sterke industriële opleving op korte termijn; een geleidelijk groeipad ligt meer voor de hand.

Bron: ING Research

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.