ING: Na twee jaar krimp in 2025 weer groei voor de Nederlandse industrie
Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De export trekt aan en ook in het binnenland groeit de vraag door consumenten die geleidelijk hun geld weer laten rollen.
Ook zal hernieuwde voorraadopbouw voor enige productieprikkels zorgen, meent ING in een Vooruitzicht industrie. Doordat het herstel op de voor de Nederlandse industrie belangrijke mondiale halfgeleidermarkt doorzet, komen de investeringen in chipmachines weer beter op gang.
Daar staat tegenover dat de beperkte groei van de Europese afzetmarkten en de relatief hoge energieprijzen, de industriële productiegroei in 2025 nog temperen tot 2 procent. Toch is dat een duidelijke omslag, komend van 3 procent krimp in 2024.
De Nederlandse industrie lijkt hiermee een langjarige groeipad te vervolgen en haar Europese voorlopersrol te handhaven, stelt ING Research in de vooruitblik.
Nederlandse industrie positief
Terwijl de Nederlandse industrie in 2021 en 2022 nog groeikoploper was binnen de eurozone, presteerde zij de afgelopen anderhalf jaar duidelijk minder sterk dan bijvoorbeeld de Franse en Spaanse industrie.
Toch ligt de productie na een periode van stevige krimp nog altijd bijna 9 procent hoger dan begin 2021. Van de andere grote eurolanden heeft alleen Spanje sinds begin 2021 per saldo groei doorgemaakt (1,5 procent). De Duitse industriële productie is met 8 procent gekrompen.
De verschillen komen voornamelijk voort uit een andere samenstelling van de industrie. Ten opzichte van Duitsland kent Nederland een groot halfgeleidercluster en een kleine auto-industrie. Ten opzichte van Duitsland heeft Nederland ook een relatief grote voedingsindustrie, een sector die weinig conjunctuurgevoelig is.
Seinen op groen
ook de in Nederland relatief grote chemische industrie op korte termijn niet langer krimpt en de halfgeleidermarkt verder aantrekt, springen steeds meer seinen op groen voor 2025, aldus ING.
De orderinstroom lijkt weer wat op gang te komen. Nieuwe orders liggen in de steeds belangrijkere machine-industrie voor het eerst in anderhalf jaar weer boven het langjarig gemiddelde en ook in de chemische industrie, een andere grote deelsector, is de weg naar boven duidelijk ingeslagen.
Een volledig herstel tot een productie vergelijkbaar met het niveau van 2022 en eerste helft 2023 zal gezien de gematigde vraagontwikkeling naar verwachting meer tijd kosten. Geopolitieke spanningen en handelsbelemmeringen kunnen de groei bovendien remmen, denkt de bank.
Chips
Het herstel van de wereldwijde chipmarkt zet volgens de economen door, vooral door de vraag naar toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Daar profiteren Nederlandse chipbedrijven als ASMI en ASML van, stelt ING. Hun klanten raken namelijk langzaam door hun voorraden heen, waardoor de vraag weer aantrekt.
Het ondernemerssentiment verbetert mondjesmaat, maar wijst niet op een sterke industriële opleving op korte termijn; een geleidelijk groeipad ligt meer voor de hand.
Bron: ING Research
Gerelateerd
Kwartaalomzet industrie stijgt, wel meer faillissementen
De omzet van de Nederlandse industrie is in het derde kwartaal van dit jaar met 0,6 procent gestegen. Het is de eerste stijging na vijf kwartalen op rij waarin de...
Europese Commissie verwacht na stagnatie weer economische groei
Na een lange tijd van economische stagnatie gaat de Europese economie er de komende tijd weer op vooruit. Dat voorspelt de Europese Commissie in haar gepresenteerde...
Allianz: Nederland hard geraakt door handelsbeleid Trump
De handelsbeperkingen die de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren zullen leiden tot een lagere wereldwijde economische groei, waarschuwt Allianz...
ING verwacht 'behoorlijke' kwartaalgroei Nederlandse economie
De Nederlandse economie is in het derde kwartaal opnieuw gegroeid, is de verwachting van onderzoekers van ING. Zij gaan uit van een groei van ongeveer 0,3 tot 0,5...
DNB-baas Knot: meer risico's financiële stabiliteit EU door Trump
Dat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico's voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit zegt...