Nieuws

Immateriële actua

Onder deze noemer bundelt Accountant.nl regelmatig uiteenlopend nieuws van en over accountants en accountantskantoren. Nieuws (groot en klein) over kantoren en personen is ook te vinden via de button In & Uit. Persberichten, tips en andere suggesties mogen naar het vaste redactieadres: redactie@accountant.nl.

Kort na de vakantieperiode is er altijd volop nieuws in de personele sfeer. Onder meer deze benoemingen kwamen langs in de laatste weken van de zomer van 2024.

Oud-Imtech-cfo Hans Turkesteen financieel topman Tata Steel

Registeraccountant Hans Turkesteen is de nieuwe financieel topman van Tata Steel Nederland. Hij volgt Martijn Plaum op als eindverantwoordelijke voor de financiën van de staalfabrikant. Turkesteen zal zich vooral richten op het "duurzaam financieel gezond" maken van Tata Steel Nederland.

Hans Turkesteen was aanvankelijk als accountant verbonden aan Andersen en later Deloitte. In 2008 werd hij cfo en lid van de raad van bestuur van Stork. Begin 2013 werd hij cfo bij Imtech, dat vlak voor zijn benoeming in de financiële problemen kwam door fraude bij Poolse en Duitse bedrijfsonderdelen.

Caroline Nagtegaal-van Doorn Lead Partner Advisory Rotterdam KPMG

Caroline Nagtegaal-van Doorn is sinds 1 september lead partner Advisory Rotterdam. Met haar benoeming keert Nagtegaal-van Doorn (1980) terug bij KPMG, waar ze twintig jaar geleden begon. Zij was van 2017 tot juli 2024 namens de VVD lid van het Europees Parlement. Eerder was ze als manager corporate affairs werkzaam bij Royal Schiphol Group en het Havenbedrijf Rotterdam NV. 

Linda Sas lid raad van bestuur aaff

Linda Sas treedt per 1 oktober toe tot de nieuwe raad van bestuur van aaff, de fusieorganisatie van Alfa en ABAB. Sas is afkomstig van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), waar zij de rol van bestuurslid Intern Bedrijf vervult. Sas gaat zich bij aaff vooral richten op het begeleiden van de integratie van Alfa en ABAB.

Sinds 17 juni jl. zijn Alfa en ABAB gefuseerd. Per 1 januari 2025 gaat de nieuwe organisatie verder onder de naam aaff. Inmiddels zijn ook de directeuren voor de verschillende vakgebieden, diensten en regio's benoemd.

Guda van Noort nieuw lid raad van toezicht AFM

Minister Heinen van Financiën heeft Guda van Noort per 1 september benoemd tot lid van de raad van toezicht (rvt) van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De benoeming geldt voor een periode van vier jaar. Van Noort neemt de plek in van Willemijn van Dolen, die na acht jaar afscheid neemt van de rvt.

Guda van Noort geeft als hoogleraar leiding aan de leerstoel Persuasion & New Media Technologies aan de Universiteit van Amsterdam en is daarmaast onder meer bestuurslid bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De rvt van de AFM bestaat nu uit Sander Dekker (voorzitter), Leontine van der Goes, Guda van Noort, David Voetelink en Rob Langezaal.

Jolanda Lamse nieuwe cfo Nyenrode

Stichting Nyenrode heeft Jolanda Lamse-Minderhoud met ingang van 1 november benoemd tot cfo en vice-voorzitter van het college van bestuur van Nyenrode Business Universiteit. Lamse was tot juni 2022 cfo en coo van PwC Nederland, waar zij 31 jaar werkzaam was.

Zij is ook lid van de raad van toezicht van TNO en sinds maart jl. commissaris bij het Amphia ziekenhuis in Breda. Lamse is op 2 september al gestart bij Nyenrode, als opvolger van David Voetelink, die sinds september 2023 cfo en vice-voorzitter ad interim was bij de universiteit.

Edith Leung hoogleraar accounting in Tilburg

Edith Leung is per 1 oktober is benoemd tot hoogleraar Accounting aan de Tilburg School of Economics and Management (TiSEM). Leung gaat in Tilburg onderzoek doen naar de waarde van externe verslaggeving en de invloed van regelgeving op verslaggevingskwaliteit.

Edith Leung verdedigde in 2013 haar proefschrift over rapportagestandaarden aan Tilburg University en keert nu terug als hoogleraar. Tot voor kort was zij verbonden aan de Erasmus School of Economics (ESE) in Rotterdam.

Forvis Mazars versterkt partnerteams bij accountants- en fiscale praktijken

Recent zijn Bettine van Droffelaar en Roel Janssen als partner bij Forvis Mazars toegetreden. Per 1 november treedt ook Hubert Visser als partner bij Forvis Mazars toe. Met deze uitbreiding worden de Tax, Accountancy & outsourcing en Audit & assurance praktijken verder versterkt.

Bettine van Droffelaar (1984) begon haar loopbaan bij de big four, maar maakte na twaalf jaar in 2021 de overstap als senior tax advisor naar Forvis Mazars in Nijmegen. In 2022 werd ze hier director en sinds september dit jaar werkt ze in Utrecht om de tax-praktijk uit te bouwen. Zij is specialist familiebedrijven met de nadruk op vastgoed, not-for-profit en op het gebied van tax control framework.

Hubert Visser (1972) begon na zijn RA-opleiding aan Nyenrode als trainee bij accountantskantoor Eshuis-Blömer en stapte later over naar de auditdienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Na enkele jaren ging hij naar KPMG. Visser is gespecialiseerd in de sectoren onderwijs, goede doelenorganisaties en woningcorporaties. 

Roel Janssen (1991) begon zijn carrière in 2010 bij Forvis Mazars, behaalde zijn titel als AA en is binnen het medeoprichter van de Young Profs Board AOS. Hij werd in 2022 benoemd tot director, leidt de marktgroep Flex binnen Forvis Mazars en is lid van de marktgroep Familiebedrijven.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.