Nieuws

ICAEW: dertig procent Britse audits is nog onder de maat

Volgens de Britse beroepsorganisatie van accountants ICAEW is ruim zeventig procent van de getoetste audits goed of acceptabel. Bijna dertig procent voldoet nog niet aan de kwaliteitsnormen.

Dat blijkt uit het auditmonitoring-rapport over 2023/2024, dat het Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW) heeft gepubliceerd. Over het geheel genomen werd 71 procent van de audits beoordeeld als goed of ‘generally acceptable’. Dat is een zelfde resultaat als bij de vorige toetsing over 2022/2023.

De grotere auditkantoren doen het in verhouding goed. Zo werd 88 procent van de audits van niet-Public Interest Entities (PIE, in Nederland oob) die waren uitgevoerd door grotere kantoren, als goed of acceptabel beschouwd.

De resultaten zijn gebaseerd op bijna vijfhonderd toetsingsbezoeken die in 2023 en 2024 werden uitgevoerd door de afdeling Kwaliteitsborging van het ICAEW. De beoordelaars werd gevraagd om audits te selecteren die als het meest complex en uitdagend werden beschouwd.

Het totaalresultaat is daarmee niet per se representatief voor de gemiddelde auditkwaliteit, die mogelijk hoger zal zijn, aldus het ICAEW. Bij acht procent van de getoetste dossiers bleek "significante verbetering" nodig.

Lastig vergelijken

Een vergelijking van de kleinere kantoren is lastig, omdat sommige kantoren maar eens in de zes jaar worden getoetst. Dat maakt vergelijkingen van jaar tot jaar erg moeilijk.

"Hoewel er dit jaar geen verslechtering is geweest in het algehele resultaat, is het enigszins teleurstellend dat de algehele prestaties niet zijn verbeterd”, aldus Rama Krishnan, voorzitter van het Audit Registration Committee van ICAEW.

De Britse beroepsorganisatie stelt dat de auditkwaliteit mogelijk wordt beïnvloed door "veranderende marktomstandigheden, waarin een ongekende verschuiving van complexe audits van grotere naar kleinere kantoren plaatsvindt, waardoor kleinere kantoren snel moeten handelen om hun risico- en kwaliteitsprocessen op te schalen".

Meer zicht op verschuivingen

Het ICAEW wil meer zicht krijgen op die verschuivingen, zodat het instituut proactief kan controleren of kantoren wel de juiste kennis en ervaring hebben om grotere en complexe audits uit te voeren. "Daarom steunt het committee volledig het voorstel van de ICAEW Regulatory Board om de Audit Regulations te wijzigen, waardoor kantoren de acceptatie van nieuwe audits die binnen bepaalde criteria vallen, moeten melden", aldus Krishnan.

De zes (tot 2022/2023: zeven) grootste Britse auditfirma's, de ‘FRC Tier 1-firms’, worden jaarlijks beoordeeld op hun oob-auditwerk door de Financial Reporting Council (FRC). Om de een of twee jaar worden ze getoetst op de kwaliteit van niet-oob-auditdossiers door het ICAEW.

Kleinere auditfirma's (‘FRC Tiers 2 en 3-firms’) worden beoordeeld op hun oob-auditwerk en niet-oob-auditwerk door respectievelijk de FRC en ICAEW, gedurende cycli van twee tot zes jaar.

ICAEW Audit Monitoring Report 2023/24

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.