Nieuws

Handelsnetwerk vreest economische schade door Duitse grenscontroles

De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) waarschuwt voor economische schade door de plotselinge invoering van grenscontroles tussen Nederland en Duitsland. Die maatregel heeft Nederlandse bedrijven "volledig verrast", aldus het zakennetwerk, waar meer dan 1500 Duitse en Nederlandse bedrijven bij zijn aangesloten.

Het is nog niet duidelijk in welke mate Duitsland de grenscontroles wil uitvoeren, maar "feit is dat ze ondernemers niet alleen tijd, maar ook geld kosten en de toeleveringsketens verstoren". Dat zal vooral versproducten zoals zuivel en bloemen raken, vreest de DNHK in een statement op de eigen website.

Elke dag passeren ongeveer 100.000 vrachtwagens de Duits-Nederlandse grens, meldt het netwerk op basis van Duitse tolstatistieken. Een uur wachttijd kost volgens transportvereniging TLN honderd euro per vrachtwagen.

Open grenzen 'essentieel'

Vanaf 16 september wil Duitsland paspoortcontroles invoeren aan alle Duitse buitengrenzen, inclusief de 567 kilometer lange Duits-Nederlandse grens. "Wij hebben begrip voor de discussie in Duitsland, maar feit is dat open grenzen een belangrijke Europese verworvenheid zijn en essentieel voor de welvaart", stelt DNHK.

Steekproefcontroles op langeafstandstransporten kunnen de schade verzachten. Ook oppert de handelskamer de invoering van Green Lanes waardoor goederenvervoer vrij over de grens kan, zoals tijdens de coronacrisis.

Doordat Duitsland de belangrijkste exportmarkt is voor Nederland, lopen bedrijven uit ons land schade op bij grenscontroles. Het handelsvolume tussen de twee landen bedroeg vorig jaar 215 miljard euro.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.