Nieuws

Grote kantoren in VS krijgen toch extern toezicht

De grootste Amerikaanse accountantskantoren moeten onafhankelijke buitenstaanders aanstellen om toezicht te houden op de kwaliteit van de audit. Dat is het gevolg van nieuwe regelgeving die door de Securities and Exchange Commission (SEC) is goedgekeurd, ondanks bezwaren vanuit de sector.

De Financial Times meldt dat de SEC een last-minute poging van enkele big four-kantoren, om de nieuwe governance-regels tegen te houden, van tafel heeft geveegd.

Het extern toezicht is onderdeel van een brede herziening van kwaliteitsstandaarden, opgesteld door de Amerikaanse audit-toezichthouder Public Company Accounting Oversight Board PCAOB).

Kantoren die meer dan honderd beursgenoteerde bedrijven controleren moeten voortaan een toezichtsraad oprichten, met daarin ten minste één onafhankelijke buitenstaander. Ongeveer een dozijn kantoren, waaronder de big four, wordt door die maatregel getroffen, aldus de FT.

Tegenwerking

SEC-voorzitter Gary Gensler stelt dat accountants zonder een sterk kwaliteitsstelsel niet consistent hoogwaardige audits kunnen uitvoeren. De SEC moet nieuwe PCAOB-regels goedkeuren en deed dat op 9 september jl. ook met een krappe meerderheid, waar het ging om kwaliteitsstandaard QC 1000, A Firm’s System of Quality Control.

Dit ondanks tegenwerking van de Amerikaanse Chamber of Commerce, die dreigt met een ​​rechtszaak om de nieuwe regels tegen te houden. Volgens de US Chamber heeft de PCAOB een eigen agenda, zonder duidelijk te maken welke problemen de toezichthouder wil oplossen.

Ook volgens de Amerikaanse tak van PwC is een formele toezichthoudende rol zoals de SEC wil niet nodig, gezien de specifieke vereisten vanuit de PCAOB. Enkele kleinere kantoren stellen dat de regels rondom het nieuwe toezicht en de naleving daarvan nog onduidelijk zijn.

De nieuwe kwaliteitsstandaard QC 1000 moet vanaf medio december 2025 in werking treden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.