Nieuws

Groep landen ondertekent internationaal AI-verdrag

De Verenigde Staten, de Europese Unie en verschillende andere landen hebben het eerste juridisch bindende internationale verdrag getekend voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Dat gebeurde tijdens een conferentie in de Litouwse hoofdstad Vilnius.

Het verdrag moet innovatie aanjagen, maar tegelijkertijd mogelijke risico's voor mensenrechten, de democratie en de rechtstaat beheersen. Het gaat om een verdrag van de Raad van Europa waar 46 lidstaten onder vallen. Deze landen hebben onderhandeld met elf niet-lidstaten, waaronder Australië, de VS en Canada. De Raad van Europa geeft aan dat andere landen zich bij het verdrag kunnen aansluiten.

"We moeten ervoor zorgen dat de opkomst van AI onze normen handhaaft en niet ondermijnt", aldus secretaris-generaal Marija Pejčinović Burić van de Raad. Volgens haar is het verdrag ontworpen om precies dat te waarborgen. "Ik hoop dat dit de eerste van vele handtekeningen zal zijn en dat ze snel gevolgd zullen worden door ratificaties, zodat het verdrag zo snel mogelijk in werking kan treden."

Naast de VS en de EU hebben ook Andorra, Georgië, IJsland, Noorwegen, Moldavië, San Marino, het Verenigd Koninkrijk en Israël hun handtekening onder het verdrag gezet.

Bron: ANP  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.