Nieuws

Fiscaal surfen - Week 38

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen weken tegenkwam op het web.

Belastingplan

Prinsjesdag 2024: meer koopkracht en terug naar begrotingsdiscipline
Volgend jaar gaan de meeste mensen er financieel op vooruit. Werken gaat meer lonen door een verlaging van de inkomstenbelasting. Door koopkrachtmaatregelen wordt voorkomen dat de armoede stijgt, zo stelt het nieuwe kabinet bij de presentatie van de Miljoenennota.

Prinsjesdagspecial 2024
Het kabinet heeft op Prinsjesdag het pakket Belastingplan 2025 bekendgemaakt. Het Belastingplan wil met diverse maatregelen bijdragen aan gezonde overheidsfinanciën, het verbeteren van de koopkracht en het versterken van het ondernemersklimaat. Hieronder volgen de wijzigingen voor belastingplichtigen. Aangezien diverse regels enkel minimaal zijn gewijzigd, zijn er geen grote stappen gezet in dit Belastingplan.

Raad van State en fiscus twijfelen aan hoger btw-tarief hotel en cultuur
Het afschaffen van het verlaagde btw-tarief op hotelovernachtingen en bioscoopkaartjes leidt tot twijfels bij de Raad van State, maar ook bij de Belastingdienst zelf. Vooral de uitzonderingen zorgen voor onduidelijkheid.

Vele aanpassingen bedrijfsopvolgingsregeling per 2025/2026
De bedrijfopvolgingsregeling blijft de gemoederen bezighouden. De nieuwe aanpassingen hiervan heeft het kabinet bekendgemaakt op Prinsjesdag 2024.
(Bron: PwC)

Box 3

Fiscus acht box 3-belasting naar werkelijk rendement per 2027 niet mogelijk
De nieuwe vermogensrendementsheffing invoeren per 2027 is niet haalbaar, stelt de Belastingdienst. Rechtsherstel bieden en aanpassingen in ICT vragen te veel capaciteit.
(Bron: Fiscaal Vanmorgen)

Niet in bezwaar gaan tegen box 3 is schending zorgplicht
Een belastingadviseur die voor een cliënt in bezwaar is gegaan tegen de box 3-heffing over 2017 en 2018, maar niet voor latere jaren, schendt mogelijk zijn zorgplicht.
(Bron: Taxence)

Fondsparticipaties in box 3: een transparante uitwerking
Bezit u participaties in een besloten beleggingsfonds of een besloten commanditaire vennootschap? Dan is het belangrijk om de gevolgen op uw box 3 heffing van een recente uitspraak van de Hoge Raad in kaart te brengen. 
(Bron: BDO)

WIA

UWV in de fout met indexeren 2500 tot 3000 WIA-uitkeringen
Naar schatting tussen de 2500 en 3000 mensen krijgen nog geld terug van uitkeringsinstantie UWV, omdat in het verleden fouten zijn gemaakt bij het aanpassen van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen aan de inflatie. Voor het grootste deel van de gedupeerden gaat het waarschijnlijk om enkele honderden tot ongeveer duizend euro.

Corona

Wat te doen als het bijzonder corona-uitstel onverhoopt wordt ingetrokken?
In de praktijk komt het de laatste tijd steeds vaker voor dat het destijds verleende bijzondere uitstel van betaling vanwege de coronacrisis wordt ingetrokken, omdat er kennelijk niet meer aan de voorwaarden wordt voldaan.
(Bron: Fiscaal Vanmorgen)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.