Nieuws

Fiscaal surfen - Week 37

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen weken tegenkwam op het web.

Schijnzelfstandigheid

Waarschuwen bij schijnzelfstandigheid niet langer de norm
De Belastingdienst heeft de ruimte om een waarschuwing te geven, als een bedrijf werk laat doen door een zelfstandige dat in loondienst moet worden uitgevoerd. Vanaf 1 januari gaat de fiscus optreden tegen schijnconstructies, maar dat zal niet in alle gevallen direct tot naheffingen leiden.

Beveiligingsbranche wil strenge handhaving schijnzelfstandigheid
De Nederlandse Veiligheidsbranche roept het kabinet op streng op te treden tegen schijnzelfstandigheid. De regering heeft aangekondigd vanaf 1 januari te gaan handhaven op de regels voor zzp'ers, maar werkgevers krijgen dan nog geen boete als zij kunnen aantonen stappen te zetten tegen schijnzelfstandigheid.

Excessief lenen

Twijfel over houdbaarheid belasting op leningen van eigen bv
Er is opnieuw discussie ontstaan over de juridische houdbaarheid van een belastingmaatregel, dit keer de Wet excessief lenen bij de eigen vennootschap.
(Bron: Fiscaal Vanmorgen)

Belastingplan

Prinsjesdag 2024: overige verwachte maatregelen
Het pakket Belastingplan 2025 bevat waarschijnlijk wijzigingen in de inkomstenbelastingtarieven en wellicht ook reparatiewetgeving.
(Bron: Taxence)

Scheiden

Belastingdienst lanceert Handboek scheiden
Het Forum Fiscaal Dienstverleners (FFD) van de Belastingdienst heeft het Handboek Scheiden gepubliceerd op het platform. Het is een productie op initiatief van het Platform Versterking Vaktechniek waaraan verschillende kennisgroepen van de Belastingdienst hebben bijgedragen. Het FFD is een besloten platform maar het handboek is voor iedereen beschikbaar gesteld.
(Bron: TaxLive)

Belastingrente

Fiscus: mogelijk te veel belastingrente berekend bij btw en loonbelasting
Het is mogelijk dat de Belastingdienst in sommige situaties te veel belastingrente heeft berekend over periodes van de btw en loonheffingen waarin al een bedrag is betaald door de belastingplichtige. In dat geval kan een verzoek worden gedaan om de belastingrente te verlagen.
(Bron: TaxLive)

Belastingontwijking

Grote Nederlandse banken direct betrokken bij belastingontwijking
Grote Nederlandse banken faciliteren op grote schaal belastingontwijking via Nederland. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, dat de financiële relaties onderzocht van Nederlandse banken met 26 belastingontwijkende bedrijven, in de periode 2019 tot eind 2023.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.