Nieuws

Fiscaal surfen - Week 36

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen weken tegenkwam op het web.

Schijnzelfstandigheid

Belastingdienst gaat vanaf 2025 weer handhaven op schijnzelfstandigheid
De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid van zzp'ers. Bedrijven die zzp'ers inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen een boete en naheffingen krijgen. Daarbij geldt een overgangsperiode van een jaar.

Bedrijven aarzelen al vaker bij inhuren zzp'er
Zo'n vijftien procent van de zzp'ers ervaart dat bedrijven al minder opdrachten geven, omdat vanaf 2025 weer wordt opgetreden tegen schijnconstructies. Dat opdrachtgevers wat terughoudender zijn met de inhuur van een zzp'er, is een goede zaak, aldus minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken.

Ervaren zzp'ers overwegen te stoppen vanwege handhaving Wet DBA
Ruim eenderde van de zzp'ers in Nederland maakt zich zorgen over de aanstaande handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) door de Belastingdienst. Een kwart van de 50-plussers overweegt zelfs te stoppen met ondernemen.

KOR

Vanaf 1 januari 2025: Wijzigingen KOR en introductie EU-KOR
Met ingang van 1 januari 2025 veranderen de regels van de kleineondernemersregeling (KOR). Ook wordt het mogelijk om de KOR aan te vragen in andere EU-landen: de EU-KOR.
(Bron: Belastingdienst)

Expatregeling

Begroting: expatregeling blijft in stand
Het kabinet gaat het belastingvoordeel voor buitenlandse werknemers toch niet uitkleden. Dat is een van de besluiten die het kabinet-Schoof samen met de coalitiepartijen heeft genomen voor de begroting van volgend jaar.

Belastingplan

Prinsjesdag 2024: verwachte maatregelen rond auto en milieu
De verwachting is dat het Pakket Belastingplan 2025 een groot aantal maatregelen zal bevatten die zien op autobelastingen en de milieuheffingen.
(Bron: Taxence)

Belastingplan 2025 - een voorbeschouwing
In deze bijdrage gaan wij in op de fiscale voorstellen die het kabinet vermoedelijk op Prinsjesdag zal indienen als onderdeel van pakket Belastingplan 2025. Ook enkele andere fiscale wetswijzigingen per 2025 komen aan bod.
(Bron: Deloitte)

Corona

Coronasteun heeft duizenden faillissementen voorkomen
De coronasteunmaatregelen hebben in de afgelopen vier jaar zo'n 12.500 faillissementen voorkomen. Het terugbetalen van belastingschulden veroorzaakt de komende jaren naar verwachting wel vijftienhonderd extra faillissementen.

Eindejaarsregeling

Internetconsultatie Eindejaarsregeling 2024 gestart
Het Ministerie van Financiën is een internetconsultatie gestart voor de Eindejaarsregeling 2024.
(Bron: Taxence)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.