Nieuws

Drie aanhoudingen op verdenking van NOW-fraude

Door de opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie zijn drie verdachten aangehouden, op verdenking van valsheid in geschrifte en misbruik van NOW-subsidiegelden. Daarbij is ook een doorzoeking geweest en is er beslag gelegd op vermogen, waaronder bankrekeningen en woningen.

De zaak gaat om een industrieel bouwbedrijf in Noord Holland. De Opsporingsdienst onderzocht de vermoedelijke fraude met de NOW-regeling, de tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid. Het bedrijf ontving ruim één miljoen euro aan NOW-gelden.

De zaak kwam aan het licht na een melding van de Belastingdienst aan het UWV. De uitkeringsinstantie startte een bestuursrechtelijk onderzoek en daaruit volgde een vermoeden van misbruik van subsidiegelden.

Het bouwbedrijf gaf bij haar NOW-aanvragen aan omzetverlies te hebben geleden, destijds een voorwaarde voor toekenning van de NOW. Uit onderzoek blijkt echter dat het bedrijf nooit omzet heeft gehad, waardoor ook geen sprake kan zijn van omzetverlies.

Accountantsverklaringen

Ter verantwoording voor de uitgekeerde gelden werden bij het UWV accountantsverklaringen aangeleverd. Die waren in dit geval vereist, in verband met de hoogte van de uitgekeerde NOW.

Het vermoeden is dat deze verklaringen zijn vervalst waarbij de naam van een accountant is misbruikt. Ook zijn NOW-gelden aangevraagd en uitgekeerd op het moment dat er geen personeel meer in dienst was. De verdenking zit dan ook op valsheid in geschrifte en oneigenlijk besteden van NOW-gelden.

Misbruik van de NOW-regeling is fraude; de opsporingsdienst van de Arbeidsinspectie en het Openbaar Ministerie geven prioriteit aan dit soort fraudemisdrijven. Hierbij worden verschillende interventies ingezet, met een focus op het terughalen van de onterecht verkregen gelden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.