Nieuws

'Den Haag houdt hand op de knip bij beloningen ABN Amro'

Het ministerie van Financiën heeft de rvc van ABN Amro meerdere keren teruggefloten toen de raad haar eigen beloning wilde verhogen. De rvc zegt in een recent beloningsrapport te vrezen dat de bank door het strenge beloningsbeleid steeds minder aantrekkelijk wordt voor bestuurders en specialisten.

Dat melden bronnen aan het FD. De ambtelijke top van het ministerie zou huiverig zijn voor negatieve publiciteit rondom het beloningsbeleid, zeker omdat de staat periodiek aandelen wil verkopen. Daarbij betekent het aandeelhouderschap van de staat dat de bank gebonden is aan strenge wettelijke condities wat betreft het beloningsbeleid.

De rvc wilde een aantal jaren geleden al een verhoging van de eigen jaarlijkse vergoeding met acht procent, maar dat verzoek werd afgeschoten door het ministerie. Uiteindelijk hebben de commissarissen vorig jaar na overleg ook afgezien van een voorgestelde verhoging van vijfduizend euro per jaar.

Momenteel ontvangt een commissaris bij ABN Amro bijna zestigduizend euro per jaar. De rvc lijkt inmiddels een tijdelijk lapmiddel gevonden te hebben door het maximale aantal commissies te verhogen van twee naar drie, wat ruim vijftienduizend euro extra oplevert.

Vertrek Swaak

In augustus kondigde Robert Swaak, ceo en voormalig PwC'er, aan dat hij eerder dan gepland vertrekt bij de bank. De raad van commissarissen zou bij de zoektocht naar een vervanger last hebben van het strenge beloningsbeleid van de bank.

Commissaris Arjen Dorland uitte voor het vertrek van Swaak in het meest recente beloningsrapport van de bank al zijn zorgen over de positie van de bank op de arbeidsmarkt. "De blijvende bevriezing van de vaste salarissen en het gebrek aan variabele beloningen door het bonusplafond kunnen het behoud en het aantrekken van geschikte leiders dwarsbomen."

President-commissaris Tom de Swaan legde recent bij de aandeelhoudersvergadering uit dat er een wetwijziging nodig is om het beloningsbeleid competitiever te maken. "Het initiatief moet komen uit de Kamer of van het ministerie van Financiën. Met de huidige beloning kun je ook mensen vinden, maar minder", aldus De Swaan.

Vakjes invullen

Ingewijden zeggen tegen het FD dat de ingehuurde headhunter Egon Zehnder voor een zware opdracht staat om een vervanger van Swaak te vinden, onder meer vanwege het beloningsbeleid. Ter vergelijking: Swaak kreeg bij ABN Amro in zijn rol als ceo een miljoen per jaar, bij Rabobank is dat voor een ceo 1,4 miljoen en bij ING 2,6 miljoen.

De positie van ABN Amro ten opzichte van andere banken is echter wel flink veranderd in vergelijking met vroeger. Een anonieme ervaren bankcommissaris zegt tegen het FD dat de ooit prestigieuze bank nu een "regionale hypotheekbank" is, waar je vanwege strenge overheidsregels grotendeels bezig bent met "het invullen van vakjes".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.