Nieuws

Deloitte ziet wereldwijde vraag naar advieswerk afnemen

De internationale Deloitte-organisatie noteert de kleinste omzetgroei in veertien jaar, met name door een afnemende vraag naar consultancydiensten.

Deloitte rapporteert volgens de Financial Times over het afgelopen jaar de zwakste omzetgroei sinds 2010, met name omdat de vraag naar adviesdiensten in Amerika en Azië sterk vertraagde door moeilijker economische omstandigheden.

De wereldwijde omzet groeide desondanks met 3,1 procent tot $ 67,2 miljard in het gebroken boekjaar 2023/2024, dat liep tot 31 mei jl. De minder snelle groei kwam door “aanzienlijke vertraging” in de omzet van de adviestak van het kantoor, bij Deloitte de grootste serviceline; goed voor meer dan veertig procent van de totale omzet en in de afgelopen jaren een belangrijke groeimotor, aldus de FT.

Servicelines

Dit boekjaar bleef de omzetgroei in consultancy echter steken op 1,9 procent, gerekend in lokale valuta. Een heel verschil met de ruim 19 procent groei in de twaalf maanden ervoor en de bijna 25 procent groei in het boekjaar dat liep tot mei 2022, zo schrijft de Britse zakenkrant.

Tax & Legal was de snelst groeiende serviceline van Deloitte, met 8,7 procent groei. De omzetgroei in audit en assurance bleef beperkt tot 4,1 procent.

De omzetgroei was het sterkst in Europa, het Midden-Oosten en Afrika: gemiddeld 8,5 procent. In Noord- en Zuid-Amerika, de grootste van de drie regio’s van de organisatie, daalde het groeitempo naar 1,4 procent, tegenover 17,5 procent in het vorige boekjaar. Deloitte meldt nog geen percentage voor de regio Asia-Pacific, maar volgens de FT is ook daar geen sprake van groei.

Mindere marktomstandigheden

Deloitte is de eerste van de big four naar buiten komt met de wereldwijde resultaten voor het boekjaar 2024. Volgens de FT zouden ook EY, KPMG en PwC een vertraging in de groei verwachten, door mindere economische omstandigheden in belangrijke markten.

Zo hebben de kantoren te maken met scherpe vertragingen in China, voorheen een sterke groeimarkt, omdat de economie daar last had van een grote vastgoedcrisis. De ondergang van vastgoedreus Evergrande raakt met name PwC hard in China. In Australië is het toezicht op adviespraktijken geïntensiveerd, na het schandaal rondom het lekken van nieuwe fiscale wetgeving.

Verandertraject

Volgens Joe Ucuzoglu, Global Chief Executive van Deloitte, heeft Deloitte het afgelopen jaar “met succes een groeitraject behouden”, in combinatie met hoge investeringen in de dienstverlening van de toekomst.  

Deloitte werkt wereldwijd aan een grote verander- en efficiencyslag, waarbij het aantal servicelines wordt teruggebracht van vijf naar vier: audit & assurance; strategy, risk & transactions; technology & transformation en tax & legal. Het aantal medewerkers wereldwijd bleef ongeveer gelijk, op 460.000 mensen.

Begin september kwam Deloitte in Nederland al naar buiten met de cijfers over het boekjaar 2023/2024. In ons land steeg de omzet met 2,5 procent naar een totaal van bijna 1,4 miljard euro.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.