Coronasteun heeft duizenden faillissementen voorkomen
De coronasteunmaatregelen hebben in de afgelopen vier jaar zo'n 12.500 faillissementen voorkomen. Het terugbetalen van belastingschulden veroorzaakt de komende jaren naar verwachting wel vijftienhonderd extra faillissementen.
Dat stellen onderzoekers van RaboResearch, op basis van nieuw ontwikkelde faillissementsmodellen. Hoewel het overheidsingrijpen tijdens de coronacrisis succesvol was, kostte het ook heel veel geld en zorgde het ervoor dat ook niet-levensvatbare bedrijven konden blijven bestaan. Dat heeft een gezonde bedrijfsdynamiek waarschijnlijk geremd, aldus de onderzoekers.
Uit de Rabo-analyse blijkt dat de steunmaatregelen in de periode 2020 tot begin 2024 minstens 12.500 bedrijven voor faillissement hebben behoed. Dankzij de NOW en TVL zijn minstens vierduizend bedrijven overeind gebleven, terwijl door het uitstel van belastingen zeker zo'n 8.500 bedrijven voor een faillissement zijn behoed.
Extra faillissementen
Door een betere uitgangspositie van het bedrijfsleven komen daar, ondanks het terugbetalen van de coronaschuld, tot eind 2027 nog eens ruim vijfduizend bedrijven bij. Bedrijven in bijvoorbeeld de industrie, maar ook de schoonmaak, de horeca, de financiële sector en de reisbranche zouden zonder de coronasteunmaatregelen hard zijn getroffen.
RaboResearch verwacht wel dat het terugbetalen van de in coronatijd uitgestelde belastingen de komende jaren leidt tot zo’n vijftienhonderd extra faillissementen, ten opzichte van een situatie waarbij de steun niet zou hoeven worden terugbetaald.
Het aantal bedrijfsfaillissementen in Nederland stijgt sinds 2022 behoorlijk, nadat het tijdens en net na de coronacrisis was gedaald tot een historisch dieptepunt.
Gerelateerd
PwC-barometer: coronaschulden zorgen nog steeds voor groeiend aantal faillissementen
Een bedrag van 7,3 miljard euro aan openstaande coronaschulden, verdeeld over 136 duizend Nederlandse bedrijven, draagt nog steeds bij aan het toenemend aantal faillissementen.
Creatieve zzp'ers grijpen mis in rechtszaak om coronacompensatie
Zzp'ers in de creatieve sector kunnen via de rechter geen extra compensatie eisen van de Staat, voor de financiële schade die ze hebben geleden tijdens de coronapandemie.
Staat voor de rechter om coronaschade zzp'ers in cultuursector
De Kunstenbond en de Staat staan woensdag tegenover elkaar in de rechtszaal, bij een zaak die draait om financiële schade die zzp'ers hebben geleden tijdens de coronacrisis.
Drie aanhoudingen op verdenking van NOW-fraude
Door de opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie zijn drie verdachten aangehouden, op verdenking van valsheid in geschrifte en misbruik van NOW-subsidiegelden....
Brussel keurt miljarden coronasteun voor Air France-KLM opnieuw goed
De Europese Commissie keurt opnieuw de staatssteun ter waarde van 10,4 miljard euro voor Air France-KLM goed.