Nieuws

Coronasteun heeft duizenden faillissementen voorkomen

De coronasteunmaatregelen hebben in de afgelopen vier jaar zo'n 12.500 faillissementen voorkomen. Het terugbetalen van belastingschulden veroorzaakt de komende jaren naar verwachting wel vijftienhonderd extra faillissementen.

Dat stellen onderzoekers van RaboResearch, op basis van nieuw ontwikkelde faillissementsmodellen. Hoewel het overheidsingrijpen tijdens de coronacrisis succesvol was, kostte het ook heel veel geld en zorgde het ervoor dat ook niet-levensvatbare bedrijven konden blijven bestaan. Dat heeft een gezonde bedrijfsdynamiek waarschijnlijk geremd, aldus de onderzoekers.

Uit de Rabo-analyse blijkt dat de steunmaatregelen in de periode 2020 tot begin 2024 minstens 12.500 bedrijven voor faillissement hebben behoed. Dankzij de NOW en TVL zijn minstens vierduizend bedrijven overeind gebleven, terwijl door het uitstel van belastingen zeker zo'n 8.500 bedrijven voor een faillissement zijn behoed.

Extra faillissementen

Door een betere uitgangspositie van het bedrijfsleven komen daar, ondanks het terugbetalen van de coronaschuld, tot eind 2027 nog eens ruim vijfduizend bedrijven bij. Bedrijven in bijvoorbeeld de industrie, maar ook de schoonmaak, de horeca, de financiële sector en de reisbranche zouden zonder de coronasteunmaatregelen hard zijn getroffen.

RaboResearch verwacht wel dat het terugbetalen van de in coronatijd uitgestelde belastingen de komende jaren leidt tot zo’n vijftienhonderd extra faillissementen, ten opzichte van een situatie waarbij de steun niet zou hoeven worden terugbetaald.

Het aantal bedrijfsfaillissementen in Nederland stijgt sinds 2022 behoorlijk, nadat het tijdens en net na de coronacrisis was gedaald tot een historisch dieptepunt.  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.