Nieuws

BST-actualiteitensessie: nog weinig te zien van invloed private equity

In de eerste 'actualiteitensessie' van de reeks BusySeasonTalks-podcast in het nieuwe seizoen gaat het onder meer over de opkomst van private equity in de accountancy. De invloed van private investeerders is nog niet heel zichtbaar, is het gevoel.

BST-host Jeffrey Heerschop en Accountant.nl-hoofdredacteur Marc Schweppe spreken in de podcast over actuele onderwerpen met Nyenrode-hoogleraar/columnist Marcel Pheijffer en compliance officer/vaste BST-commentator Arnout van Kempen.

Private equity

Over de opkomst van private equity-partijen in de accountancy is de afdronk dat veranderingen hierdoor nog niet heel zichtbaar zijn voor de buitenwereld. Volgens Van Kempen zouden private investeerders een geloofwaardig plan moeten neerleggen voor het verbeteren van de kwaliteit en hoe dat rendement oplevert. “Als kwaliteit dienstbaar is aan het verdienen van geld, dan gaat private equity werken.”

Pheijffer kenschetst de samenwerking van accountants met private equity als “kijken naar het dansen van de tango in het donker”. De partijen spreken onderling van alles af, maar “we zien er erg weinig van”. Dat komt mogelijk pas als de private investeerder zijn belang in een kantoor weer van de hand doet, meestal na zo’n vijf tot tien jaar.

Of er eerder in de jaarrekening van de kantoren veel concreets over te lezen zal zijn, is maar de vraag. De jaarrekening “is hetzelfde als op je trouwdag naar de kapper gaan”, aldus Pheijffer. “Dan wordt je zo mooi mogelijk gemaakt en dat gebeurt met die jaarrekening ook.”

Oordeelonthouding

Tijdens de sessie gaat het verder over de invloed van AI in de sector en de krappe arbeidsmarkt. Ook wordt stilgestaan bij de rol van accountant KPMG bij de jaarcijfers van de Mirage Retail Group, eigenaar van Blokker. KPMG onthield zich van een oordeel bij die cijfers, vanwege onvoldoende controle-informatie.

Pheijffer vindt dat niet zozeer een opsteker voor de sector, maar gewoon een accountant die zijn werk doet. “We gaan juichen als een accountant eens een andere dan een goedkeurende verklaring afgeeft.” Hij pleit voor meer diversiteit in verklaringen waar dat nodig is. “Ik zie te veel gevallen die op of over het randje zijn.”  

De actualiteitensessie is inmiddels terug te luisteren. De reeks BusySeasonTalks is ook in de zomer doorgegaan. Meer over de BST-podcasts is te vinden via de LinkedIn-pagina van BusySeasonTalks.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.