Nieuws

Britse toezichthouder wil het tijdig weten, als private equity bij accountants op de stoep staat

De Britse toezichthouder op het accountantsberoep, de Financial Reporting Council (FRC) waarschuwt voor de risico’s die verbonden zijn aan de komst van private investeerders in de accountantssector. De FRC wil dat kantoren de toezichthouder tijdig informeren, als er plannen zijn om in zee te gaan met private equity.

De FRC verwacht de komende tijd een nog grotere golf aan private investeringen in de accountantssector, zo meldt de Britse zakenkrant Financial Times.

De toezichthouder stelt in een brief aan de grootste kantoren in het VK niet principieel tegen private equity-investeringen in de sector te zijn, maar benadrukt wel dat er "belangrijke risico's" spelen, die "zorgvuldig gemanaged" moeten worden.

Bezorgd

Het signaal van de FRC geeft aan dat ook de Britse toezichthouder, net als de Nederlandse AFM, bezorgd is over de mogelijke invloed van private equity-investeringen op de kwaliteit en onafhankelijkheid van controlerend accountants.

Daarom wil de FRC al in een vroeg stadium worden geïnformeerd over de mogelijke komst van private investeerders en een verandering van eigenaarschap van een kantoor. Zulke informatie wordt uiteraard strikt vertrouwelijk behandeld, aldus de toezichthouder. De FRC erkent dat extra investeringen ook kunnen worden ingezet om de auditkwaliteit te verbeteren, bij kantoren die dat anders niet zouden kunnen financieren.

Regelgeving uitleggen

De Britse beroepsregels vereisen dat auditkantoren in meerderheid worden bestuurd door accountants. De FRC benadrukt dat de toezichthouder zich daarbij niet alleen laat leiden door de gekozen juridische vorm, maar zal oordelen op basis van "economische omvang".

De FRC heeft in de brief aan de kantoren, die ook is gestuurd naar Britse beroepsorganisaties zoals het ICAEW, aangegeven open te staan voor gesprekken met private equity-partijen of andere mogelijke investeerders in de auditmarkt, "om het regelgevend kader en de verwachtingen te helpen uitleggen".

Schandalen

De toezichthouder heeft accountantskantoren eerder aangespoord om flink te investeren in de kwaliteit van hun audits. Dat gebeurde na een reeks grote boekhoudschandalen in het VK, waaronder die bij de inmiddels failliete bouwgigant Carillion.

De FRC komt met het bericht aan de kantoren op het moment dat twee Britse private equity-partijen, samen met de Amerikaanse tak van Grant Thornton, strijden om de overname van de Britse Grant Thornton-organisatie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.