Nieuws

Boete voor PwC China in Evergrande-zaak lager dan verwacht

De Chinese PwC-organisatie, PwC Zhong Tian, heeft van de Chinese autoriteiten een totaalbedrag aan boetes opgelegd gekregen van circa 56 miljoen euro, voor haar rol in de Evergrande-affaire.

Ook mag PwC zoals eerder aangekondigd gedurende zes maanden geen diensten in China verrichten, meldt de Financial Times. De boete van de Chinese toezichthouder is wel veel lager dan aanvankelijk verwacht, want eerder was nog sprake van een boete van mogelijk 130 miljoen euro.

Volgens het Chinese ministerie van Financiën was PwC Zhong Tian, met name het kantoor in Guangzhou, op de hoogte van grote fouten bij de audit van Evergrande van 2018 tot 2020, maar verzuimde het kantoor om die te melden. Het kantoor in Guangzhou van PwC China moet op last van het ministerie sluiten.

Volgens de toezichthouder vertoonde de audit van het kantoor “ernstige gebreken” en wordt PwC gebrek aan onafhankelijkheid verweten. Het kantoor zou vooral hebben geprobeerd om meer winst te maken bij de controle van Hengda Real Estate, onderdeel van Evergrande. Daarbij werd ook frauduleus handelen van het vastgoedbedrijf verhuld door de accountant.

Boetes

De boete voor PwC China valt in enkele delen uiteen. Het Chinese ministerie van financiën heeft PwC Zhong Tian een boete opgelegd van omgerekend 14,5 miljoen euro. Daarnaast wil de Chinese toezichthouder de opbrengsten uit de Evergrande-audit incasseren en heeft daarom beslag gelegd op een bedrag van 3,5 miljoen.

Ook krijgt PwC van de toezichthouder een boete van 38 miljoen euro. Hoewel het daarmee de hoogste boete ooit is in China voor een accountantskantoor, is het bedrag minder dan de helft dan waar vooraf rekening mee werd gehouden.

Inmiddels hebben wel al zeker vijftig grote Chinese bedrijven, waaronder ook de Bank of China, de samenwerking met PwC beëindigd vanwege de affaire.

Nieuwe leiding

PwC spreekt zelf in een verklaring haar teleurstelling uit over het controlewerk van PwC Zhong Tian en stelt dat dit niet voldeed aan de normen die memberfirms van PwC moeten hanteren.  

Vanwege de Evergrande-affaire hebben zes partners en vijf medewerkers, die bij de controle van het vastgoedconcern betrokken waren, PwC verlaten. Ook een pas in juli jl. aangestelde nieuwe senior partner van PwC China heeft besloten weer af te treden, "gezien zijn vroegere verantwoordelijkheden" als head of assurance. Hij blijft wel verbonden aan PwC.

Inmiddels heeft de organisatie vanuit het VK een nieuwe senior partner aangesteld, om op interim basis de leiding van PwC China op zich te nemen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.