Nieuws

Bijna zestig procent van de werknemers is tevreden met huidige salaris

Een kwart van werkend Nederland vreest dat de jaarlijkse salarisstijging onvoldoende is om in hun levensonderhoud in 2025 te voorzien. Een paar jaar terug was deze groep een stuk groter. In 2022 maakte één op de drie Nederlanders (34 procent) zich hier nog zorgen over.

Dat blijkt uit onderzoek van loonstrookverwerker Visma | Raet, in aanloop naar Prinsjesdag 2024. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim duizend werkenden in loondienst.

Hoewel slechts een kwart zich zorgen maakt of het salaris de huidige kosten voor het levensonderhoud kan dekken, zegt een derde (32 procent) wel dat diezelfde kosten het nodig maken om komend jaar met de werkgever te onderhandelen over een loonsverhoging.

Drastische maatregelen

Vijftien procent verwacht meer drastische maatregelen te moeten nemen: wanneer zij aan het einde van het jaar geen loonsverhoging krijgen, voelen ze zich genoodzaakt om een nieuwe baan te zoeken. Ook dit percentage is teruggelopen: twee jaar terug was dat nog twintig procent.

Voor loonsverhogingen is een deel van de werkenden overigens bereid om in te leveren op regelingen zoals extra vakantiedagen of opleidingsbudget: 34 procent zou zulke secundaire arbeidsvoorwaarden willen inleveren voor extra loon.

Merendeel tevreden met huidig salaris

Toch zijn er ook positieve geluiden als het om salaris gaat: het merendeel (59 procent) is er tevreden mee. Tegelijkertijd had 49 procent wel van meer gedroomd; hun salaris groeit dit jaar minder dan gehoopt.

Van deze Prinsjesdag verwacht werkend Nederland niet veel. De meesten (38 procent) verwachtten dat maatregelen die aangekondigd worden niet tot een stijging of daling van het nettosalaris leiden. 32 procent staat er positiever tegenover: zij verwachten maatregelen die leiden tot een stijging van het nettosalaris. Veertien procent verwacht juist dat het zal dalen.

Volgens de eerste informatie uit de Miljoenennota gaat een gemiddeld huishouden er komend jaar 0,7 procent op vooruit.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.