Bijna zestig procent van de werknemers is tevreden met huidige salaris
Een kwart van werkend Nederland vreest dat de jaarlijkse salarisstijging onvoldoende is om in hun levensonderhoud in 2025 te voorzien. Een paar jaar terug was deze groep een stuk groter. In 2022 maakte één op de drie Nederlanders (34 procent) zich hier nog zorgen over.
Dat blijkt uit onderzoek van loonstrookverwerker Visma | Raet, in aanloop naar Prinsjesdag 2024. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim duizend werkenden in loondienst.
Hoewel slechts een kwart zich zorgen maakt of het salaris de huidige kosten voor het levensonderhoud kan dekken, zegt een derde (32 procent) wel dat diezelfde kosten het nodig maken om komend jaar met de werkgever te onderhandelen over een loonsverhoging.
Drastische maatregelen
Vijftien procent verwacht meer drastische maatregelen te moeten nemen: wanneer zij aan het einde van het jaar geen loonsverhoging krijgen, voelen ze zich genoodzaakt om een nieuwe baan te zoeken. Ook dit percentage is teruggelopen: twee jaar terug was dat nog twintig procent.
Voor loonsverhogingen is een deel van de werkenden overigens bereid om in te leveren op regelingen zoals extra vakantiedagen of opleidingsbudget: 34 procent zou zulke secundaire arbeidsvoorwaarden willen inleveren voor extra loon.
Merendeel tevreden met huidig salaris
Toch zijn er ook positieve geluiden als het om salaris gaat: het merendeel (59 procent) is er tevreden mee. Tegelijkertijd had 49 procent wel van meer gedroomd; hun salaris groeit dit jaar minder dan gehoopt.
Van deze Prinsjesdag verwacht werkend Nederland niet veel. De meesten (38 procent) verwachtten dat maatregelen die aangekondigd worden niet tot een stijging of daling van het nettosalaris leiden. 32 procent staat er positiever tegenover: zij verwachten maatregelen die leiden tot een stijging van het nettosalaris. Veertien procent verwacht juist dat het zal dalen.
Volgens de eerste informatie uit de Miljoenennota gaat een gemiddeld huishouden er komend jaar 0,7 procent op vooruit.
Gerelateerd
Loonkloof tussen mannen en vrouwen nog altijd twaalf procent
Vrouwen verdienen gemiddeld twaalf procent minder per uur dan mannen. In de tien meest voorkomende beroepen waar overwegend mannen werken, is de loonkloof gemiddeld...
Helft werknemers vindt salaris niet passen bij hun waarde
Meer dan de helft (53 procent) van de werknemers in Nederland vindt het huidige salaris niet passen bij de mate waarop zij verantwoordelijkheid dragen, ervaring...
IMF-bestuurder maant tot voorzichtigheid met lonen in Nederland
De Nederlandse bewindvoerder bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Paul Hilbers waarschuwt voor de mogelijkheid van een te sterke loonstijging in Nederland.
Stijging cao-lonen evenaart sterkste toename in ruim veertig jaar
De stijging van de Nederlandse cao-lonen evenaarde afgelopen kwartaal de sterkste toename in meer dan veertig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek...
Winsten stegen harder dan lonen ondanks corona en energiecrisis
De winsten van bedrijven zijn de afgelopen jaren harder gestegen dan de lonen, ondanks zware schokken door corona en de gestegen energieprijzen na de Russische invasie...