Beveiligingsbranche wil strenge handhaving schijnzelfstandigheid
De Nederlandse Veiligheidsbranche roept het kabinet op streng op te treden tegen schijnzelfstandigheid. De regering heeft aangekondigd vanaf 1 januari te gaan handhaven op de regels voor zzp'ers, maar werkgevers krijgen dan nog geen boete als zij kunnen aantonen stappen te zetten tegen schijnzelfstandigheid.
De brancheorganisatie vindt echter dat bedrijven die de regels overtreden daardoor onterecht worden ontzien. "En beveiligers die zich wel aan de wet hebben gehouden, worden benadeeld."
Door het handhaven van de regels voor zelfstandigen zouden werkenden volgens het kabinet meer zekerheid moeten krijgen en schijnconstructies worden uitgebannen. De wet die bedoeld is om een einde te maken aan deze misstand op de arbeidsmarkt werd al in 2016 van kracht, maar tot dusver werd alleen opgetreden in gevallen van overduidelijk misbruik.
Groot probleem
Volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche is schijnzelfstandigheid de afgelopen jaren een groot probleem geworden in de sector en gebruiken veel beveiligers een dergelijke constructie. "Een zogenoemde zzp'er die door een bedrijf wordt ingehuurd, krijgt in de meeste gevallen een uniform van dat bedrijf aan en doet wat de leidinggevende zegt", aldus de branchevereniging. "Daarmee ontstaat een gezagsverhouding en dat betekent dat er een arbeidsovereenkomst is ontstaan."
Veel beveiligers zijn volgens de belangenvereniging zzp'er geworden "door de lokroep van een hoger inkomen" en laten zich vaak alleen inhuren onder gunstige voorwaarden, zoals het niet hoeven draaien van nachtdiensten. "Ook blijkt het met een deel van hen moeilijk om afspraken te maken. Bedrijven hebben hierdoor in toenemende mate planningsproblemen, terwijl de lasten vaak worden gedragen door vast personeel. Deze worden ook nog eens benadeeld doordat er minder wordt bijgedragen aan het verplichte pensioenfonds."
Glastuinbouw
Ook in de glastuinbouw werken veel zzp'ers. Glastuinbouw Nederland kan geen cijfers geven, maar zegt in te zetten op goed werkgeverschap en van de overheid te verwachten dat zij handhavend optreedt als ondernemers zich niet aan regels houden.
Volgens de organisatie vragen ondernemers vooral om duidelijkheid. "Als brancheorganisatie wijzen wij ze op de veranderende regelgeving en de verwachte sterkere handhaving."
Op 12 september is in de Tweede Kamer een commissiedebat gehouden over de regels voor zzp'ers met minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en staatssecretaris Folkert Idsinga (Financiën).
Bron: ANP
Gerelateerd
Veel meer zzp'ers gestopt in aanloop naar handhaving wet
Het aantal zzp'ers dat is gestopt met hun bedrijf is in december fors toegenomen. Iets meer dan 21.000 zelfstandigen zonder personeel stopten er vorige maand mee,...
ABN Amro: btw-tarief hindert inperken zzp'ers zorg en onderwijs
De zorg, kinderopvang en het onderwijs krijgen veel last van het handhaven op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst. Om aan de regels tegemoet te komen,...
Aantal startende zzp'ers fors gedaald
Het aantal startende zzp'ers is fors gedaald ten opzichte van 2023, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) waar kennisplatform Onderneming.nl over...
Wet DBA, opheffing van het handhavingsmoratorium en de rol van de accountant
De Belastingdienst gaat vanaf 2025 handhaven op schijnzelfstandigheid, in het kader van de Wet DBA. Richt daarom als accountant een deugdelijk proces in voor cliënten,...
Uitzendbranche ziet kansen rond handhaving schijnzelfstandigheid
Voor de uitzendbranche biedt de handhaving op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst kansen. Een op de tien zzp'ers die geraakt dreigt te worden door de veranderingen...