Nieuws

Bestuurders Wirecard moeten 140 miljoen schadevergoeding betalen

Drie oud-bestuurders van de failliete Duitse betaalverwerker Wirecard moeten een schadevergoeding van 140 miljoen euro plus rente betalen. Dat heeft een rechter in München bepaald.

De schadevergoeding heeft te maken met een lening van honderd miljoen euro, die Wirecard eerder via een dochteronderneming verstrekte aan een bedrijf in Singapore. Dat bedrijf was volgens de rechter financieel zwak en had een betalingsachterstand op een andere lening van ongeveer 2,4 miljoen euro.

De lening vormde daarmee "een onaanvaardbaar risico", zo meldt onder meer de Britse zakenkrant Financial Times.

Nalatig

De zaak is aangespannen door een bewindvoerder van het failliete bedrijf. Die stelt dat drie bestuurders destijds "op zijn minst nalatig" hebben gehandeld door de genoemde lening goed te keuren. Het gaat om oud-Wirecard-topman Markus Braun, toenmalig financieel topman Alexander von Knoop en voormalig chief product officer Susanne Steidl.

De rechter houdt de eerste twee direct verantwoordelijk voor de goedkeuring en vraagt zich tevens af of de activiteiten waarmee de lening te maken, had wel echt bestonden. De vroegere vice-voorzitter van Wirecard, Stefan Klestil, hoeft volgens de rechter geen schadevergoeding te betalen aan de bewindvoerder.

Wirecard-schandaal

Wirecard begon in 1999 met het verwerken van creditcardbetalingen en groeide als fintech snel uit tot een van de waardevolste bedrijven op de beurs in Frankfurt. In juni 2020 ging Wirecard echter failliet, toen duidelijk werd dat bijna twee miljard euro op de balans waarschijnlijk niet bestond.

Over Wirecard lopen nog diverse rechtszaken. Ook de Duitse toezichthouder BaFin en controlerend accountant EY liggen onder vuur vanwege de affaire. De vroegere chief operations officer Jan Marsalek van Wirecard, vluchtte na het faillissement in 2020 naar Rusland. Later bleek hij al tien jaar als Russische spion te werken.

Dossier Wirecard

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.