Nieuws

Belastingdienst gaat vanaf 2025 weer handhaven op schijnzelfstandigheid

De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid van zzp'ers. Bedrijven die zzp'ers inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen een boete en naheffingen krijgen. Daarbij geldt een overgangsperiode van een jaar.

Werkgevers krijgen volgend jaar nog geen boete opgelegd, als zij kunnen aantonen dat zij "stappen zetten" tegen schijnzelfstandigheid van zzp'ers, zo meldt de Rijksoverheid. De opheffing van het handhavingsmoratorium is één van de maatregelen die het kabinet neemt om schijnconstructies te bestrijden en draagt bij aan meer zekerheid op de arbeidsmarkt.  

Het is de bedoeling dat werkenden daardoor meer zekerheid krijgen en schijnconstructies worden uitgebannen. De wet die bedoeld is om een einde te maken aan deze misstand op de arbeidsmarkt werd al in 2016 van kracht, maar tot dusver werd alleen opgetreden in gevallen van evident misbruik.

Balans herstellen

"Zelfstandige ondernemers leveren in Nederland een belangrijke bijdrage aan onze economie. En dat blijft zo", benadrukt staatssecretaris Folkert Idsinga van Financiën. "Maar de inzet van schijnzelfstandigen leidt wel tot oneerlijke concurrentie en ongelijke arbeidsvoorwaarden. Het kabinet wil deze balans op de arbeidsmarkt herstellen."

Idsinga erkent evenwel dat het vooruitzicht van volledige handhaving tot veel onrust leidt bij zelfstandigen en opdrachtgevers. Hij ziet ook dat veel bedrijven druk bezig zijn met voorbereidingen, en dat deze aanpassingen "veel van hen vragen". Vandaar de overgangsperiode van een jaar, waarin opdrachtgevers geen boete krijgen als zij kunnen aantonen te goeder trouw te zijn.

Het kabinet vindt het verder belangrijk dat naast handhaving ook de verschillende arbeidscontractvormen gelijker worden getrokken. Hiervoor worden eerder aangekondigde maatregelen verder uitgewerkt, zoals de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen en de (versnelde) afbouw van de zelfstandigenaftrek.

Naheffingen

In de praktijk betekent het opheffen van het handhavingsmoratorium dat de Belastingdienst tijdens controles naheffingen kan opleggen als binnen bedrijven en organisaties sprake is van schijnzelfstandigheid. Wanneer een bedrijf of organisatie niet aan de regels voldoet, kan een naheffing tot maximaal vijf jaar terug worden opgelegd. De Belastingdienst kan alleen met terugwerkende kracht corrigeren tot 1 januari 2025, de datum van de opheffing.

Om de arbeidsmarkt voor te bereiden op de opheffing van het handhavingsmoratorium biedt de Belastingdienst in aanloop naar 1 januari 2025 aan opdrachtgevers en zzp'ers informatie en praktische hulp. Ook blijft de Belastingdienst in gesprek met onder meer koepel- en brancheorganisaties en fiscaal dienstverleners.

Modelovereenkomsten

Het kabinet meldt ook dat er geen modelovereenkomsten meer door de Belastingdienst worden goedgekeurd, omdat die geen zekerheid vooraf kunnen geven over het werken buiten dienstverband. Dat hangt immers af van hoe er in de praktijk wordt gewerkt, niet van wat er in een contract staat. Lopende modelovereenkomsten worden nog wel geëerbiedigd tot de einddatum van de overeenkomst.

Staatssecretaris Idsinga heeft de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over de opheffing van het handhavingsmoratorium.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.