Nieuws

Begroting: expatregeling blijft in stand

Het kabinet gaat het belastingvoordeel voor buitenlandse werknemers toch niet uitkleden. Dat is een van de besluiten die het kabinet-Schoof samen met de coalitiepartijen heeft genomen voor de begroting van volgend jaar.

De regeling waardoor expats de eerste jaren over 30 procent van hun loon geen belasting betalen, is volgens innovatieve bedrijven zoals ASML absoluut noodzakelijk. Maar enkele partijen, waaronder coalitiepartij NSC, hebben veel kritiek op de regeling.

Die zou in een aantal stappen dan ook flink worden afgebouwd naar 10 procent. Die versobering is grotendeels van de baan: het percentage van het loon waarover geen belasting wordt geheven gaat nu naar 27 procent.

Lagere lasten

Het kabinet onderhandelde eind augustus druk over de begroting, ook met de vier coalitiepartijen. Zoals aangekondigd in het coalitieakkoord zet het kabinet vooral voor volgend jaar in op lagere lasten. Het kindgebonden budget gaat omhoog en er komt een extra belastingschijf, waardoor mensen over het eerste deel van hun inkomsten minder belasting betalen.

De overdrachtsbelasting voor verhuurders gaat omlaag van 10,4 procent naar 8 procent. Tegenover de lastenverlichting voor verhuurders van huizen zet het kabinet ook een maatregel voor armere gezinnen: de regeling voor gratis schoolmaaltijden wordt toch verlengd. Dit was eveneens een grote wens van de oppositie.

Vroegpensioen

Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken liet al doorschemeren dat er ook geld opzij wordt gezet om tot een nieuwe vroegpensioenregeling te komen.

De bestaande belastingvrijstelling waardoor bedrijven werknemers in zware beroepen eerder met pensioen kunnen laten gaan, loopt eind volgend jaar af. Het kabinet gaat met werkgevers en werknemers in overleg over een structurele regeling.

Dat de mooie kant van de begroting al ruim voor Prinsjesdag op straat ligt, is volgens premier Dick Schoof niet direct een groot probleem. Zelf kon hij alvast verklappen dat "mensen er volgend jaar in hun portemonnee gewoon op vooruit gaan".

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.