Nieuws

Bedrijven aarzelen al vaker bij inhuren zzp'er

Zo'n vijftien procent van de zzp'ers ervaart dat bedrijven al minder opdrachten geven, omdat vanaf 2025 weer wordt opgetreden tegen schijnconstructies. Dat opdrachtgevers wat terughoudender zijn met de inhuur van een zzp'er, is een goede zaak, aldus minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken.

Dat meldt RTL Nieuws, op basis van onderzoek van het RTL Nieuwspanel onder 1500 zelfstandigen.

Volgens Van Hijum is dit een "beoogd effect". Het is positief dat opdrachtgevers terughoudender worden, "of in elk geval scherp nagaan van: kan ik eigenlijk deze baan wel aan een zelfstandige gunnen", stelt de minister.

Handhaving

Vanaf 1 januari 2025 vervalt het huidige 'handhavingsmoratorium' en wordt er meer gecontroleerd en gehandhaafd of zzp'ers niet worden ingehuurd voor werk wat eigenlijk zou moeten worden uitgevoerd in dienstverband.

Jarenlang werd dit niet gecontroleerd, maar er ontstaan volgens het kabinet te veel schijnconstructies. Bedrijven huren zelfstandigen in die eigenlijk het werk doen dat een werknemer moet doen; dat maakt een bedrijf flexibeler en bovendien worden er voor de zzp'er geen premies betaald.

Onduidelijkheid

Onder zelfstandigen is onrust ontstaan over de hervatting van het handhaven vanaf begin volgend jaar. Er zou nog veel onduidelijkheid zijn over wat nu precies de criteria zijn waar de Belastingdienst naar gaat kijken.

Het kabinet zal hierover binnenkort nadere opheldering geven via een brief aan de Tweede Kamer, aldus de minister. Hij erkent wel dat er nog steeds sprake is van een schemergebied, waarin het niet direct evident is of er sprake moet zijn van een dienstverband. Toch vindt hij het belangrijk om weer te gaan handhaven.

Nederland telt inmiddels circa 1,2 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp). Ook in de accountancy zijn al jaren veel zzp'ers actief, bijvoorbeeld als onderdeel van de 'flexibele schil' van kantoren. Met name in het busy season kunnen ze zo worden ingezet ter versterking van controleteams.

Bron: ANP/RTL

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.