Nieuws

AFM waarschuwt voor 'pump en dump' met crypto's

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt zich zorgen om marktmanipulatie bij de handel in crypto's. Onder de nieuwe cryptowetgeving MiCAR wordt marktmisbruik in de vorm van 'pump en dump' verboden.

Bij de handel in crypto's is regelmatig sprake van marktmanipulatie, in de vorm van 'pump en dump'.  Een groep beleggers probeert daarbij de waarde van een crypto op te pompen (pump) en vervolgens te verkopen (dump), waarschuwt de AFM.

Per 30 december aanstaande gaat de nieuwe cryptowetgeving MiCAR in en wordt pump en dump verboden. De AFM gaat hierop toezicht houden en handhaven. Vooruitlopend op het aankomende toezicht heeft de AFM drie gevallen van koersmanipulatie door pump en dumps onderzocht. Hierbij zijn de sociale media-uitingen en het koersverloop geanalyseerd.

Werkwijze

Volgens de AFM is daarbij een standaard werkwijze zichtbaar. De organisator selecteert de crypto (en het platform) die wordt gebruikt voor de pump en dump. De organisator koopt op voorhand veel in (voor een lage prijs). Vervolgens deelt de organisator via sociale media berichten over deze crypto. Hierin worden vaak termen gebruikt als pumpento the moon of FOMO (fear of missing out) en worden buitensporige rendementen beloofd. Soms wel tot achthonderd procent. Hierbij kunnen ook finfluencers worden ingezet.

De deelnemers (meestal consumenten) kopen de crypto en de koers van de crypto stijgt (mede) hierdoor snel. De organisatoren verkopen (dumpen) rond de piek, met enorme winsten. De koers daalt daarna, ten koste van consumenten. Die blijven achter met een vrijwel waardeloze crypto en een flink verlies.

"Wij maken ons zorgen om deze wijdverspreide vorm van marktmanipulatie", aldus AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom. Pump en dump wordt verboden en het toezicht op marktmisbruik staat hoog op de agenda van de AFM, benadrukt hij. "De mogelijke voordelen van digitale innovaties op basis van crypto's kunnen alleen ten volle worden gerealiseerd als er sprake is van duurzaam vertrouwen in de sector. Wij waarschuwen daarom nu alvast de organisatoren en consumenten."

Risico's blijven

De nieuwe cryptowetgeving MiCAR heeft als doel de cryptosector naar een hoger volwassenheidsniveau te brengen en beleggers beter te beschermen. Maar ook onder MiCAR blijven er risico's in de cryptosector bestaan. De AFM vindt handelen in crypto's risicovol en adviseert consumenten zich hierin vooraf goed te verdiepen. Belangrijk daarbij is om alleen met eigen geld te handelen dat consumenten kunnen missen.

Recent ging ook hoogleraar Marcel Pheijffer in zijn column op deze site in op het risico van crypto's. "Blijf ver weg van de cryptobusiness", schrijft hij in een "ongevraagd advies" aan accountants.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.