Nieuws

Accountant vertrouwt liever op mensen dan op AI

Controlerend accountants zijn voorzichtiger met het aanpassen van rapportages op basis van bewijs verkregen door op AI gebaseerde systemen. Liever vertrouwen ze op menselijke expertise.

Dat blijkt uit een recente studie naar beslissingen van auditors rondom het aanpassen van rapportages. In het onderzoek is gekeken naar de afhankelijkheid van auditors van AI-systemen die zijn ontworpen om bewijs te leveren rond complexe schattingen.

Uit een experiment met zeer ervaren auditors blijkt dat die terughoudender zijn om te vertrouwen op bewijs verkregen door AI-systemen, in vergelijking met menselijke specialisten. Dit fenomeen wordt ‘algoritme-aversie’ genoemd.

Vergevingsgezind

Beslissers stoppen ook met het gebruiken van AI-toepassingen, als ze zien dat hun daarop gebaseerde beslissing uitging van onjuiste informatie. Wanneer mensen hen dezelfde foutieve informatie geven, zijn ze veel vergevingsgezinder.

Interviews van de onderzoekers met ervaren auditors bevestigen het idee dat auditors een groter gevoel van controle ervaren bij het werken met menselijke specialisten, in vergelijking met AI-systemen. De individuele eigenschappen van auditors spelen tegelijk een belangrijke rol bij hun mogelijke afkeer van AI, aldus de onderzoekers.

Studie

De academische studie Control issues: How providing input affects auditors’ reliance on artificial intelligence is uitgevoerd door Benjamin Commerford,  Aasmund Eilifsen, Richard Hatfield, Kathryn Holmstrom en Finn Kinserda. De studie is op 12 september jl. gepubliceerd.

AI speelt ook in de accountancy een steeds grotere rol. Naar verwachting groeit de totale AI-markt in de komende vijf jaar met bijna twintig procent per jaar naar een omvang van 1270 miljard dollar. Dat is driemaal zoveel als de totale IT-markt, bleek recent uit een studie van de Europese technologieconsultant Sopra Steria.  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.