Nieuws

Accountant moet straks geen handtekening onder een 'groene leugen' zetten

Onder de titel 'De keuze van De Bruin' organiseerde de NBA op 5 september jl. een filmmiddag over duurzaamheid, in samenwerking met het Fraude Film Festival. De keuze van hoogleraar Boudewijn de Bruin was de film 'The Green Lie'.

Greenwashing stond centraal in de film van De Bruin, hoogleraar financiële ethiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en bestuurslid van de Faculty Ethiek, Cultuur en Gedrag van de NBA. De filmmiddag was de vijfde in een reeks die de NBA organiseert in samenwerking met het Fraude Film Festival.

Themaregisseur duurzaamheid Usha Ganga van de NBA stelde vooraf dat de grens tussen greenwashing en ESG-fraude dun kan zijn. "Het is belangrijk om hier als accountants met elkaar de discussie over te voeren."

Te graag vertellen

Greenwashing is bij opdrachtgevers soms ook nog het gevolg van enthousiasme, aldus David Boekel van Forvis Mazars bij de aftrap van de filmmiddag. "Bedrijven willen te graag vertellen wat er al gedaan is op het terrein van duurzaamheid."

Micha Soentpiet van PwC benadrukte het belang van nieuwsgierigheid bij accountants, net als een professioneel-kritische instelling. "Verdiep je in de klant en in de sector." Duurzaamheid is een nieuw domein voor accountants en bovendien ingewikkeld, maar ook een "kans om verschil te maken", aldus Soentpiet.

Groepsfoto deelnemers filmmiddag Greenwashing

Groene leugen

De filmkeuze van De Bruin was de film The Green Lie ('Die Grüne Lüge'), uit 2018, waarin documentairemaker Werner Boote samen met journalist en schrijver Kathrin Hartmann onderzoekt in hoeverre bedrijven een loopje met de waarheid nemen rondom hun duurzaamheidsbeleid.

Daarbij werd onder meer gekeken naar de productie van 'duurzame' palmolie in Indonesië, naar de gevolgen van de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon van BP in de Golf van Mexico en naar de omgevingsschade door energiereus RWE in Duitsland. Hartmann schreef over een en ander ook een boek.

"Kijk met emotie, kritisch en onbevangen", benadrukte De Bruin vooraf. En de film riep bij de zaal emotie en boosheid op. "Zetten wij straks niet een handtekening onder een groene leugen?", zo viel na afloop te beluisteren.

De NBA brengt binnenkort een brochure uit over het thema ESG-fraude en greenwashing.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.