Nieuws

Zakelijke crowdfundmarkt haalt 491 miljoen euro op in eerste helft 2024

De meeste zakelijke crowdfunding-platforms hebben een goed eerste halfjaar gehad. In de eerste zes maanden van 2024 waren de platforms samen goed voor ruim 491 miljoen euro.

Dat blijkt uit onderzoek van Investeerders.nl, een website die de crowdfundmarkt monitort. De platforms liggen op schema om dit jaar een groei te laten zien van zo'n tien procent. Wel zijn de verschillen groot.

Nummer één in het onderzoek van Investeerders.nl is het platform Mogelijk.nl, dat vooral werkt met professionele investeerders, waarbij één investeerder een volledige campagne financiert. Ook NLInvesteert en Collin Crowdfund, de andere twee spelers uit de top 3, werken met zowel crowdfunding- als professionele investeerders die grote bedragen per keer investeren, waardoor ze snel grote volumes realiseren.

Nieuwe vergunning

Sinds 10 november 2023 moeten alle aanbieders van crowdfundingdiensten in Nederland over een ECSPR-vergunning (European Crowdfunding Service Providers Regulation) beschikken. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft eerder 18 Europese vergunningen verleend aan Nederlandse aanbieders.

Met de invoering van de nieuwe vergunning kunnen platforms grotere projecten aan, tot vijf miljoen euro. Hierdoor konden verschillende platforms hun financieringsrecords verbreken. Internationale toetreders heeft het echter nog niet opgeleverd, aldus Investeerders.nl. In Nederland zijn nog veertien crowdfunding-platforms specifiek gericht op de zakelijke markt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.