Nieuws

'Wonderbelegger' voor rechtbank om grootschalige beleggingsfraude

Een 27-jarige man moet bij de rechtbank in Zwolle verschijnen, omdat hij wordt verdacht van grootschalige beleggingsfraude. Het gaat om 'wonderbelegger' Max R., die zonder een vergunning via zijn bedrijf in totaal zo'n 25 miljoen euro zou hebben belegd van zeker tientallen mensen.

Max R. wordt ook verdacht van het witwassen van miljoenen euro's en het vervalsen van beleggingsoverzichten en andere documenten.

Medeoprichter en topman van cryptoplatform Bitvavo, Mark Nuvelstijn, heeft vorig jaar tegenover meerdere media bevestigd dat hij een van de slachtoffers van R. is. Van hem zouden miljoenen euro's afkomstig zijn.

Onverklaarbare overboekingen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) had aangifte tegen R. gedaan, nadat meerdere banken grote onverklaarbare overboekingen op zijn bankrekening bij de toezichthouder hadden gemeld.

De geldstromen zouden volgens de banken duiden op ponzifraude. Daarbij wordt beleggers een hoog rendement beloofd, maar de uitbetaalde winst bestaat in werkelijkheid uit de inleg van nieuwe deelnemers.

Dure spullen

R. werd in april vorig jaar opgepakt door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Die vermoedde dat hij geld van de beleggers gebruikte om dure spullen voor zichzelf te kopen.

Bij R. zijn onder andere twee Porsches en een Land Rover in beslag genomen, naast kunstwerken en sierraden. De veiling of verkoop van zijn bezittingen is volgens de curator echter lang niet genoeg om alle schulden te voldoen, zo meldt het FD.

Het FD schreeft vorig jaar al dat bedrijven die zijn luxe levensstijl onderhielden nog geld van hem moesten krijgen. Dit zijn onder meer het architectenbureau van Denise Boekhoorn, de dochter van miljardair en oud-Hema-eigenaar Marcel Boekhoorn, en een bloemendecoratiebedrijf.

Strafeis

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft inmiddels een gevangenisstraf geëist van 26 maanden, waarvan tien voorwaardelijk, tegen de pas 27-jarige 'wonderbelegger'.  Max R. heeft volgens het OM "het vertrouwen geschaad" in aanbieders van beleggingsdiensten. "De economische schade bij de tientallen gedupeerden loopt in de miljoenen en R. biedt onvoldoende verhaal."

R. stelde in de rechtbank zelf dat hij destijds niet wist dat hij een vergunning moest hebben voor het beleggen voor derden. Tegenover gedupeerden betuigde hij spijt. "Het was niet mijn intentie om u een oor aan te naaien en als God in Frankrijk te leven. Het was onkunde, geen onwil." 

Bron: ANP/FD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.