Nieuws

Werkloosheid blijft opnieuw steken op 3,6 procent

De werkloosheid in Nederland is in juli opnieuw onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder. In juli zat 3,6 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk. Het werkloosheidspercentage schommelt al sinds de zomer van 2023 rond dat niveau. Het aantal WW-uitkeringen nam vorige maand licht af.

In juli hadden bijna 3,6 miljoen mensen van vijftien tot 75 jaar geen betaald werk, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Naast werklozen ging het om 3,2 miljoen mensen die niet kortgeleden naar werk hebben gezocht of daarvoor niet direct beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Het gaat vooral om mensen die met pensioen zijn of niet kunnen werken door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Over de afgelopen drie maanden groeide deze groep mensen buiten de beroepsbevolking volgens het CBS met gemiddeld zesduizend per maand.

Het UWV verstrekte eind juli 164.200 WW-uitkeringen. Dat is een daling van 3.600 uitkeringen (min 2,2 procent) vergeleken met juni. Het aantal uitkeringen neemt in deze periode doorgaans af omdat er meer werk is in bijvoorbeeld de bouw en de landbouw. Naast de bouw en de landbouw daalde het aantal uitkeringen het sterkst in de sectoren groenvoorziening en visserij en horeca en catering.

De enige sector met een toename van het aantal werkloosheidsuitkeringen was de cultuursector. In absolute aantallen bleef de stijging van het aantal uitkeringen in deze sector volgens het CBS echter zeer beperkt.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.