Nieuws

Weer twee oud-bestuurders Wirecard aangeklaagd

De Duitse openbare aanklager heeft dinsdag bekendgemaakt dat twee voormalige topbestuurders van Wirecard zijn aangeklaagd.

Alexander von Knoop, voormalig financieel directeur bij de betalingsverwerker, en Susanne Steidl, voormalig bestuurslid verantwoordelijk voor productontwikkeling, zijn aangeklaagd voor meerdere gevallen van verduistering.

Volgens de aanklagers heeft het tweetal betalingen en leningen goedgekeurd terwijl er al betalingsachterstanden op bepaalde leningen waren en de kans op aflossing klein was. Dat zou tot honderden miljoenen euro's verlies hebben geleid.

De advocaten van Von Knoop ontkennen schuld. "Op geen enkel moment had de heer Von Knoop de intentie of zelfs maar het idee om de Wirecard Group schade toe te brengen met zijn acties", zeggen zijn advocaten in een verklaring. Ze benadrukten dat von Knoop volledig zou hebben meegewerkt aan het onderzoek. De advocaten van Steidl hebben geen commentaar gegeven op de aanklachten.

Boekhoudfraude

Wirecard viel in juni 2020 om, kort nadat bekend werd dat bijna twee miljard euro op de balans van het bedrijf niet bestond. Wirecard begon als betaalbedrijf in 1999 met het verwerken van creditcardbetalingen voor voornamelijk porno- en goksites, maar groeide uit tot een fintechbedrijf dat tot de waardevolste bedrijven op de beurs in Frankfurt werd gerekend.

Sinds 2015 schreef de Financial Times echter al over boekhoudkundige onregelmatigheden bij de Duitse onderneming. Pas jaren later vonden accountants van KPMG bewijs voor het geknoei met de cijfers. EY, dat jarenlang de cijfers van Wirecard controleerde, kreeg in Duitsland al een boete en een twee jaar durend verbod op het werven van nieuwe controleopdrachten bij beursfondsen. Meerdere topbestuurders zijn van het bedrijf zijn aangeklaagd. Begin 2024 werd ook bekend dat de oud-coo een Russisch spion was.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.